Lottóizgalmak hétvégéje következik - Itt az EuroJackpot, de az Euromillions sem akar lemaradni

2014-10-03
Egész Európa és Magyarország is lottólázban ég, ahogy a két nagy páneurópai lottó verseng a játékosok kegyeiért

 

Egy kis történelem - EuroMillions

A történet még 2004-ben kezdődött, amikor néhány nyugat-európai ország lottótársaságának képviselői összedugták a fejüket, és megalkották az első közös, országhatárokon átívelő lottójátékot, az EuroMillionst. Az újdonság abban rejlett, hogy egy nagy, közös nyereményalapot hoztak létre, melynek főnyereménye a résztvevők száma és persze a megszokottól nehezebb jackpotnyerési esély miatt rendszeresen hatalmasra duzzadt, hamar ismertté téve ezzel a lottó nevét. Ez a folyamat csak fokozódott az újabb országok belépésével. 

 

Egy kis történelem - EuroJackpot

 

Egy idő után azonban a játék nem fogadott újabb résztvevőket, köszönte szépen, jól elvolt az olyan, nagyszámú, jól fizető lakossággal rendelkező országokkal, mint pl. Spanyolország, Franciaország, Egyesült Királyság, Svájc, és még pár nyugat-európai állam.

 

2011-ben azonban a kívül rekedt államok úgy döntöttek, hogy ők is részesülni szeretnének a lottóőrületből, amit egy-egy kövérre hízott jackpot okoz. 2012 márciusában indult el az EuroJackpot lottó Németország, Finnország, Dánia, Szlovénia,Olaszország, és Hollandia részvételével. Nem sokkal később Spanyolország is csatlakozott, majd 2013 februárjában újabb hat ország. A mostani bővítéssel vált valóra a lottót létrehozók álma: holnaptól 16 országban közel 270 millió ember vehet saját hazájában EuroJackpot szelvényt, meghaladva ezzel az EuroMillions által lefedett 217 millió személyt.

 

Melyik a jobb lottó?

 

A két lottófajta ára megegyezik, 2 euróba kerülnek. (Nálunk az Szerencsejáték Zrt. tegnapi közleménye szerint 660 forintért fogják árulni a szelvényt holnaptól, ez az euró árfolyamának függvényében változhat.) Az, hogy a főnyeremény mégis az EuroMillionsnál szokott nagyobb lenni, valószínűleg annak köszönhető, hogy az EuroJackpot számait sűrűbben találják el, a telitalálatos esélye mostanáig duplája volt az EuroMillionsénak. Ez most változik, 1:59 millióról 1:95 millióra. Hogy mennyire gondolnak ebbe bele a játékosok? Semennyire! A hazai lottóknál is a legnehezebben megnyerhető Ötöslottó a legnépszerűbb, hiszen csábítóbb a jackpotja, mint a hatos, vagy a Skandináv lottónak.

 

Ez már verseny!

 

Azt, hogy az EuroMillions szervezői izgulnak a versenytárs erősödése miatt, jól mutatja az, hogy éppen az EuroJackpot bővítésének a hétvégéjére tették az évente csak egy-kétszer előforduló Szupersorsolásukat 100 millió euró nyereménnyel. Igaz, hogy csak egy olyan ország van, ahol mind a két lottóhoz hozzá lehet jutni, azonban globális világunkban valójában rengeteg ember játszik „át” más országokba az igen népszerű lottóközvetítő oldalakon keresztül.

 

A jackpot maximalizálásról

 

Az EuroJackpot soha nem érheti el a 100 millió eurós (31 milliárd forintos) magasságot. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis, ha a főnyereményt 90 millió euró felett ki kell osztani az alatta lévő nyerőosztály nyertesei között, ami még mindig igen szép nyereménnyel kecsegtet  a telitalálatosnál lényegesen jobb oddsokkal. Reméljük, az erről szóló izgalmakat hamarosan átélhetjük.

 

 Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője mutatja az EuroJackpot szelvényt a sorsolásos játék október 4-i indulása előtt Budapesten, a Pólus Centerben lévő Szerencsejáték Zrt. lottózóban 2014. október 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Adózás

 

Az EuroJackpot nyeremények a legtöbb országban adómentesek, nálunk azonban 16% személyi jövedelemadó terheli azt. Ez egyébként a magyar lottók nyereményeiből is levonásra kerül, csak nem értesülünk róla, hiszen azt a Szerencsejáték Zrt. még kifizetés előtt levonja a nyereményekből, illetve eleve nettó nyereményeket tesz közzé.

 

Az EuroJackpot esetében azonban ez másképp lesz; mivel furcsán nézne ki, hogy a szomszédos országokban nagyobb főnyeremény van publikálva, a cég euróban feltüntetett bruttó nyereményt hirdet, és ezt jól láthatóan fel is tünteti a nyereményközlő táblákon, a kifizetésnél azonban könyörtelenül levonja az adót.

 

Visszatérve a lényegre, az biztos, hogy a hétvégén sokan fognak betérni az online vagy az igazi lottózókba, hiszen most a magyar lottótörténet új korszaka kezdődik!

 

FRISSÍTÉS: Az EuroMillions nyereménye bent maradt, így jövő kedden a várható főnyeremény már 111 millió euró. Az EuroJackpot fődíját viszont elvitték, ennek ellenére a 10 millió euró miatt is hatalmas az érdeklődés a lottózókban!