Lottócsalás - Tegnap még cáfolt, ma pedig lemondott az Állami Szerencsejáték igazgatója

2015-07-31
Erkölcsi okokra hivatkozva benyújtotta lemondását Aleksandar Vulović, a szerbiai Állami Szerencsejáték igazgatója. Az igazgató azután mondott le, hogy tegnap hatalmas botrányt váltott ki a lottósorsolás 59. fordulójának felvétele, amelynek alapján komolyan gyanítható, hogy csalás történt.

 

Vulović tegnap még cáfolta az esetet, az Állami Szerencsejáték azt közölte, hogy technikai hibáról van szó, és szabályszerűen történt a sorsolás. A leváltásának hírét megelőzően azonban már olyan értesülésekről lehetett olvasni a szerb sajtóban, hogy a tegnap kirobbant lottóbotrány miatt leváltják a szerbiai Állami Szerencsejáték teljes vezetését, beleértve Aleksandar Vulović igazgatót is. – írja a Vajdaság MA. Mindeközben a rendőrség a felsőbb ügyészség utasítása nyomán az információk begyűjtésén dolgozik annak érdekében, hogy megállapíthassák az esetleges büntetőjogi felelősséget a minapi lottósorsolás kapcsán.

 

Mint arról hírt adtunk, a szóban forgó sorsolás felvételén azt láthatjuk, hogy az első három nyerőszám kihúzása után a 27-es számú golyót húzták ki, viszont a képernyőn előbb a 21-es szám jelent meg, majd ötödik nyerőszámként a 27-es, illetve azonnal feltüntették az öttalálatos nyertesek számát is, holott az ötödik számot még ki sem húzták. Ezután egy újabb csavar következik a történetben, mert a következő kihúzott nyerőszám éppen a 21-es, amely már korábban látható volt a képernyőn.

 

A felvétel bejárta az internetet, számos emberben felkeltette a gyanút, hogy csalás történt, s Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő is megszólalt az ügyben. Szavai szerint senki sem kerülheti el a felelősségvállalást, amennyiben megállapítják, hogy visszaélés történt a sorsoláskor. „Most megkezdjük a modernizációt, a külföldi partner bevonását. Többé senki nem fog kételkedni az országában, a jövőben jóval nagyobb lesz a nyeremény, ezzel komoly módon foglalkozunk majd” – jelentette be.

 

Zagorka Dolovac ügyész közlése szerint részletesen kivizsgálják az esetet. „Mivel a szerbiai Állami Szerencsejátékról van szó, teljesen tudatában vagyunk annak, hogy ez az eset aggodalmat váltott ki a polgárok körében, éppen ezért a vizsgálat eredményeiről tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot is” – mondta.

 

Tegnap a Szerencsejáték igazgatója még mentegetőzött, s azt állította, teljesen lehetetlen befolyásolni a sorsolást, ugyanakkor Ljubomir Škorić, a számok kihúzásával foglalkozó bizottság elnöke még naivabb magyarázatot adott. „A valószínűség törvényei szerint megvolt a lehetősége annak, hogy a 21-es szám lesz kihúzva, és végül így is lett” – fejtegette.

 

Danilo Cvjetićanin, internetes biztonsággal foglalkozó szakember az Alo lapnak nyilatkozva azonban azt állította, nem kétséges, hogy csalás történt. „Mivel a képernyőn előbb megjelent az a szám, amely később ki lett húzva, teljesen vitathatatlan, hogy csalásról van szó. Noha természetesen történhet számítógépes és emberi hiba is, ebben az esetben biztosan nem erről van szó” – szögezte le, s rámutatott arra, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy az ilyen játék során számítógépes hiba történjen, éppen ezért szerinte mindenképp le kell váltani a felelősöket.

 

Forrás: vajma.info