Lőrincz Viktor birkózó VB bronzérmes

2013-09-21
Lőrincz Viktor bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 84 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.A tavalyi Európa-bajnoki harmadik 23 éves Lőrincz a vesztes nyolcaddöntője után a vigaszágon két szép győzelmet aratva jutott a helyosztóig, melyben a meglepetésre elődöntőig jutott finn Rami Hietaniemi várt rá. Előzetesen Struhács György szakágvezető nem akart jóslásokba bocsátkozni, annyit jegyzett csak meg, hogy Lőrincz nem esélytelenként lép majd szőnyegre.
A találkozót mindkét birkózó nagy iramban kezdte, ám igazán megfogni sem tudták egymást az első percben. A mérkőzésvezető ekkor Lőrinczet ítélte meg aktívabbnak, így a finnt figyelmeztette, s neki kellett volna váltani, ám nem tudott, 2:20 percnél meg is kapta intését, mely után Lőrincz állásból akarta tovább folytatnia küzdelmet és fárasztani tovább ellenfelét. A fogáskeresés folytatódott, az eredmény pedig a szünetig nem változott.
Az első menetben vitt taktika a második elején gyorsan kifizetődött, a finn ugyanis nem változtatott harcmodorán, s gyorsan megkapta második intését is, ami már 1-0-ás magyar vezetést eredményezett. Külső szemlélő számára nem tűnt úgy, hogy változott volna a meccs képe a folytatásban, mégis, egy perccel a vége előtt a magyart intették. A finn térdelést kért, majd kisebb huzavona után összefogta Lőrinczet, ám sokáig meg sem tudta mozdítani, majd ugyan kiemelte, ám dobása közben a magyar lefordult a fogásról, s a finn mögé került, ami egy pontot ért. Fél perc volt már csak hátra, s érezni lehetett, hogy Hietaniemi már minden erejét elfogyasztotta. Lőrincz végül simán megőrizte előnyét, s pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva, megszerezte a bronzérmet.
"Az azeri elleni vesztes meccs után nagyon csalódott voltam, de sikerült túltennem magam rajta, s az edzőimmel megbeszéltük, hogy mit kell tennem a folytatásban, ezután pedig minden ellenfelemre sikerült ráerőltetnem az akaratomat" - mondta a meccse után Lőrincz Viktor. "Nagyon boldog vagyok, köszönöm a biztatást. Ezért érdemes csinálni ezt a sportágat. Az ünnepléssel még várok, holnap megnézem a testvéremet, Tamást, aki szerintem végig veri a világot" - tette hozzá.
"Profi volt" - értékelte röviden Lőrincz Viktor teljesítményét Struhács György szövetségi kapitány.
A ceglédi sportoló pályafutása első világbajnoki érmét szerezte meg, egyben a magyar csapat ötödik dobogós helyét ezen a vb-n. Kedden Veréb István állhatott fel a dobogó legalsó fokára a szabadfogásúak 84 kilogrammos kategóriájában, míg csütörtökön Sastin Marianna (59 kg) világbajnoki címet szerzett, Barka Emese (55 kg) pedig harmadik lett. Pénteken aztán a kötöttfogású Módos Péter lett bronzérmes az 55 kilogrammosok között. 
A szombati éremcsatározások során Kiss Balázs is a harmadik helyért lép szőnyegre a 96 kilogrammos súlycsoportban.


Forrás: MTI

Címkék: birkózás,