Ligeti Dániel Eb-bronzérmes

2014-04-04
Ligeti Dániel szerezte a magyar csapat első érmét a finnországi Vantaában zajló birkózó Európa-bajnokságon; a bronzmérkőzésen legyőzte a grúz Davit Modzmanasvilit.

 

A szombathelyi versenyző saját bevallása szerint nem birkózott jól délelőtt, ám bízott abban, hogy este javítani tud.

 

A harmadik hely megszerzéséhez a szemre is óriási, nála másfélszer nagyobbnak tűnő, olimpiai ezüstérmes Modzmanasvilit kellett legyőznie, és a néhány órával korábban még sokszor meggondolatlan magyar sportoló nagyon okos, összeszedett birkózással múlta felül riválisát.

 

„Nem biztos, hogy olyan rossz ez nekünk, egy akciót csinál minden meccsén, arra kell figyelni” - mondta még a délelőtti program végén Gulyás István szakágvezető az MTI-nek a grúz elleni meccs esélyeiről.

 

A összecsapást egyik versenyző sem kezdte nagy iramban, mindketten kivártak, a másikra figyeltek és fogást kerestek. Ebben valamivel Ligeti tűnt aktívabbnak, és egy perc után a vezetőbíró a grúzt figyelmeztette passzivitásért.

 

A mérkőzés képe nem nagyon változott a folytatásban sem, a szombathelyiek versenyzője nem tudott mit kezdeni riválisával, ezért őt is figyelmeztették, két perc után azonban Modzmanasvilit intették, és mivel fél perc alatt nem tudott akciót csinálni, így Ligeti mehetett 1-0-ás előnnyel pihenni.

 

A szünet után benne volt a levegőben a magyar sportoló intése, és még egy percet sem várt ezzel a bíró. Ligeti akciókényszerben volt, ám az óriási izomkolosszuson ekkor sem talált fogást, így 4:17 percnél döntetlen lett az állás, ami már a grúznak volt jó, mivel ő szerzett később pontot.

 

Ekkor azonban érezhetően megváltozott valami a szőnyegen, Ligeti fél perccel később gyönyörű akciót indított el, derékra támadott, majd nagy lendülettel hátára döntötte riválisát, és az ezért kapott négy ponttal óriási előnyhöz jutott.

 

A magyar csapat tagjai hangosan biztatták honfitársukat, akinek az utolsó percben két dologra kellett figyelnie, az intésekre és a nagy dobás elkerülésére.

 

Fél perccel a vége előtt aztán nagyon nehéz szituációba került Ligeti, Modzmanasvili összefogta, másodpercekig úgy tűnt, hogy eldobhatja őt, ám Ligeti nagyszerűen védekezett, sikerült lerogynia, egyúttal kikerülnie a szőnyegről, amiért egy pont járt ugyan a grúznak és egy intést is kapott Ligeti, ám ezt követően már nem volt kérdéses a magyar birkózó sikere (5-2).

 

„Tudtuk jól, hogy mi lesz, egy akciót indított megint. Mondjuk akkor másodpercekig könyörögtem magamban, hogy Ligeti feküdjön le valahogy, és csak két pontot csináljon a grúz. Nagyon jól birkózott most, örülünk” - nyilatkozta az MTI-nek a meccs után Gulyás István.

 

„Boldog vagyok. Kivételesen egy olyan világverseny volt ez, amelyen nem délelőtt brillírozok, estére meg kipukkadok, hanem fordítva. Sorozatban harmadszor győztem le Modzmanasvilit, de most volt a legfontosabb. A 2012-es Eb-ezüst és az olimpiai kvalifikáció óta ez az első nagyobb sikerem, már nagyon vártam rá” - mondta a 24 éves Ligeti, aki a 2011-es bronz és a 2012-es ezüst után pályafutása harmadik Eb-érmét szerezte.

 

Eredmények:

 

férfi szabadfogás, 74 kg, Európa-bajnok:

Anyuar Gyedujev (Oroszország)

2. Dzsabrail Haszanov (Azerbajdzsán)

3. Söner Demirtas (Törökország) és Krystian Brzozowski (Lengyelország)

a döntőben:

Gyedujev-Haszanov 5-3

 

férfi szabadfogás, 125 kg, Európa-bajnok:

Taha Akgül (Törökország)

2. Alan Anatoljevics Kugajev (Oroszország)

3. Olekszandr Hocianivszki (Ukrajna) és LIGETI DÁNIEL

a döntőben:

Akgül-Kugajev technikai tus, 1:20 percnél

 

női, 55 kg, Európa-bajnok:

Sofia Magdalena Mattsson (Svédország)

2. Anna Teresa Zwirydowska (Lengyelország)

3. Irina Ologonova (Oroszország) és Mimi Hrisztova (Bulgária)

a döntőben:

Mattsson-Zwirydowska tusgyőzelem 1:54 percnél

 

nők, 69 kg, Európa-bajnok:

Natalja Vorobjeva (Oroszország)

2. Ilana Kratysh (Izrael)

3. Laura Skujina (Lettország) és Alina Sztadnik (Ukrajna)

a döntőben:

Vorobjeva-Kratysh tusgyőzelem 5:28 percnél

 

Forrás: MTI

Címkék: birkózás,