Leszavazták a közös európai pókert a franciák

2013-12-20
Ha a spanyolok és az olaszok már úgy hitték, hogy a közös európai játékalappal kapcsolatos megegyezés már sínen van, most csalódniuk kell: a francia parlament leszavazta az elképzelést.

 

Egész évben arról szóltak a hírek, hogy a francia pókerpiac olyan lejtmenetben van, mely az ország teljes szerencsejáték iparát veszteségbe rántotta. A másik két nagy európai szerencsejáték piacon is a póker teljesít a legrosszabbul, így a szabályozók hónapok óta tárgyalások folytatnak arról, hogy egy közös európai játékalap létrehozásával tegyék vonzóbbá a játékot.  Ezzel a megoldással lehetővé válna, hogy az egyik ország játékosai egy másik országban liszensszel rendelkező terem játékosaival közös teremben játszhassanak.

A franciák azonban, mint kiderült, nem kérnek ebből..

 

“Egyszerűen észre kell vennünk,hogy a póker egy kissé már divatjamúlt.” jelentette ki a gazdasági ügyek referense, Razzy Hammadi szerdán a nemzetgyűlésen, miközben kifejtette negatív álláspontját a jelenlegi szerencsejáték törvény módosításával kapcsolatban, mely lehetővé tenné a közös európai játékalap megnyitását. “Ellenzem a közös európai játékalapot, mert egy olyan ellenőrizhetetlen ogrévé változtatná az online pókert, mely egyik piacot a másik után zabálná fel.” – folytatta.

Ezért – miközben egy másik helyszínen a francia szerencsejáték szabályozó hatóság, az ARJEL igazgatója, Jean- François Vilotte épp azt magyarázta el egy sajtótájékoztatón, hogy milyen okok miatt távozik posztjáról  januárban – a francia parlament úgy döntött, hogy a francia játékosok nem ülhetnek egy virtuális asztalhoz többi európai pókerrajongó társukkal.

 

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy milyen okok vezettek az ARJEL vezetőjének távozásához, a hír hallatán számos pletyka indult meg a különböző fórumokon, melyek a szabályozó testület és a kormány bonyolult kapcsolatát feszegették. Tény, hogy az elmúlt években az ARJEL-től érkező legtöbb javaslatot elvetették…

 

Vilotte szerint a jövőben a jogalkotóknak nyitottabbnak kell lenniük arra, hogy újragondolják a jelenlegi szerencsejáték törvényt és az adórendszert, mely szerinte az online póker hanyatlásának egyik fő oka. Mióta 2010-ben elindult a szabályozott francia online szerencsejáték piac, Vilotte többször is kérte a kormányt, hogy a sokat kárhoztatott forgalom alapú adózást cseréljék le arra a jobban elfogadott rendszerre, melyben a szerencsejáték szolgáltatók a tiszta játékbevétel után fizetik az adót – azonban ez mindig süket fülekre talált…