Lesz-e Magyarországon Euromillions lottó?

2013-03-26
A parlament előtt van az a törvényjavaslat, mely értelmében ezentúl a magyar lottótársaság is csatlakozhatna a pán-európai lottójátékokhoz. Akkor tehát nemsokára játszhatunk is?

 

A pán-európai játékok esetében több európai ország lottótársasága "áll össze", hogy egy közös, több országon átívelő lottójátékot hozzanak létre. A játékosok minden országban befizetik a lottószelvény árát, abból egy nagy közös nyereményalapot képeznek, és ebből kerülnek kifietésre a kisebb és a nagyobb nyeremények. Az ilyen lottók előnyeihez tartozik, hogy mivel lényegesen több ember játsza azt, nagyobb nyereményalapok képződnek, ami még vonzóbbá teszi a játékot, és így még több játékos dönt a szelvény megvásárlása mellett - tehát beindul egy öngerjesztő folyamat. Az Euromillions lottónál például 190 millió euró, vagyis 58 milliárd forint a jackpot plafonja. Ennek elérésekor ezt az összeget szétosztják az eggyel alacsonyabb nyereményosztályban. Ha nem lenne ez a szabály, a megnyerhető összeg akár még szédületesebb magasságokba is emelkedhetne.

A játék magyarországi bevezetése nagyon egyszerűnek tűnik, de csak a felületes szemlélőnek. Jópár kérdést tisztázni kell ugyanis még addig, amíg megvehetjük első szelvényünket a sarki lottózóban.

 

 

Mennyi az annyi? 1. rész

 

Alapvető különbség és akadály ugyanis az, hogy az Euromillions lottónál a nyereményalap 50%-os, a magyar lottóknál ennél alacsonyabb, 45%. Ez azt jelenti, hogy míg nálunk minden befizetett szelvény árának csak a 45%-a megy a nyereményalapba, addig az Euromillionsnál a befizetett pénz fele. A másik felét (a mi esetünkben 55%-ot) a különböző vállalati adókra, az értékesítési hálózat fenntartására, reklámra, magyarán a működési költségekre fordítják. A különbséget nehéz lesz összeegyeztetni, hiszen felháborodást keltene, hogy a két lottó eltérő százalékos arányban járul hozzá az iparűzési adóhoz, a reklámok költségeihez, a társadalmi felelősségvállaláshoz, és a Szerencsejáték Zrt. egyéb kiadáshoz.  Ráadásul, mivel sok, tőlünk jóval népesebb országban is játszák, a nagy számok törvénye alapján a nagy nyeremények is külföldi gazdára találhatnak, tehát nem kis országunk gazdaságát élénkítenék a nyereményből elköltött milliós vagy milliárdos nagyságrendű összegek.

  

Mennyi az annyi? 2. rész

  

A másik kérdés is adózással kapcsolatos. Ha a magyar lottók "módszerét " követjük, mégpedig hogy a nyereményeket nettó (adózás utáni) összegben írjuk ki, egész Európában csak nálunk lenne a kiírt, várható jackpot összege eltérő, méghozzá alacsonyabb. Jelen esetben például 111 millió euró helyett "csak" 93,2 millió eurót mutatnának a hirdetőtáblák, ami nagy különbség. Portugália, Svájc és Spanyolország - ahol szintén adóköteles a nyeremény - sem így közli a főnyereményt, hanem teljes, adózás előtti összeget szerepeltet honlapján. Az Euromillions "főnökei" megkövetelhetik, hogy nálunk is bruttó összeg szerepeljen a kiírásban, akkor viszont a többi magyar lottónál is bruttó összeget kellene szerepeltetni, ami az itthoni szabályok átírását és a magyar szokásoktól való eltérést jelentené.

 

 

Euro kontra forint

 

Kérdés továbbá, hogy a lottószelvényt vajon forintban vagy euróban lehetne-e majd megvásárolni? A napjainkban megélt kaotikus euró-forint árfolyam ugyanis elég nehézkessé teszi a biztonságos átváltást, hacsak nem extra magas eladási áron "mérik" majd az eurót a játékosok számára.

 

Extra beruházást jelentene ugyanis a lottózókat eurót is kezelni tudó pénztárgépekkel való ellátása, a személyzet kiképzése az Euró kezelésére, stb. stb. A (kicsit) idősebbek talán még emlékeznek a Magyarországon árult Austria Lotto-ra, melyet schillingért lehetett megvásárolni, de nem a lottózókban, hanem a vezető magyar bankhálózatnál, ahol ugye adottak voltak a feltételek az azóta szépemlékű osztrák schilling kezelésére.

 

 

Nyitva van az Aranykapu?

 

Az Euromillions lottó 2004 februárjában indult 3 ország részvételével, és azóta csak egyszer volt "tagfelvétel", ugyanazon év  novemberében. Akkor ki is alakult a lottót jelenleg is üzemeltető törzsgárda 9 ország résztvételével. Nincs  információnk arról, hogy tárt karokkal várnák az új résztvevőket.

 

Kicsit jobb a helyzet az Eurojackpotnál, a játék ugyanis egy éve indult, és azóta többször is volt tagbővítés. Ebben a játékban több Kelet-Európai ország is képviselteti magát, így leginkább ide illenénk be. Ennél a lottónál viszont mérsékeltebbek a jackpotok, mint az Euromillionsnál, bár magyar szemmel nézve ezek is irigylésre méltóak, jelenleg 34 millió eurónál jár a kilátásba helyezett főnyeremény.

 

A végkövetkeztetés tehát annyi, hogy hosszú, rögös út vezet még a külföldi lottók magyarországi megvásárlásához. Addig pedig, ha nem elégszünk meg az magyar lottók 100 millió alatti jelenegi nyereményével, autóba kell ülnünk a szomszédos Ausztria felé, vagy más módszert választani.