Lesz-e Eurojackpot lottó Magyarországon?

2012-03-28 10:51:08
Megtartották a vadonatúj európai nemzetközi lottó, az Eurojackpot első sorsolását a múlt hét végén. A sorsolási eredményeket nyilvánosságra hozták, a részvételi számokat nem. Csak becsülni tudunk. Vajon nálunk bevezetik-e a minimum 3 milliárd forintos jackpottal rendelkező lottót?

 

Az eredmény szerint telitalálatos szelvény nem volt, a következő hétre átvitt halmozódó nyeremény 1 millió Euró, így most pénteken 11 millió eurós Jackpottal lehet valaki gazdagabb Finnországban, Németországban, Dániában, Szlovéniában, Észtországban vagy Hollandiában. 

A halmozódó nyereményből arra lehet következtetni, hogy egyelőre mérsékelt érdeklődés volt a játék iránt, tehát az Euromillions népszerűségét nem veszélyezteti, igaz, nem is ugyanazokban az országokban játszák azt. Ez a kezdeti visszafogottság természetes, nem csináltak olyan hatalmas reklámkampányt, mint az Euromillions kezdésekor Franciaországban. Meggyőződésünk, hogy népszerűsége növekedni fog, hiszen a részt vevő országokban biztosan sok olyan ember volt, aki az Euromillions sikerét és hatalmas Jackpotjait látva korábban szívesen részt vett volna hasonló páneurópai játékban, de ezt csak közvetítőkön keresztül tehette meg.

Hazánkban is nagyon népszerűek a lottójátékok, és biztosan lenne érdeklődés egy ilyen játékra,amelynek már a kezdő jackpotja meghaladja a jelenleg 3 hónapja halmozódó, sokat emlegetett ötöslottó főnyereményt. Így megkérdeztük a témáról szerencsejáték szakértőnket:

- Elképzelhető vajon, hogy a magyar lottótársaság is belép az új, EuroJackpot nevű lottójátékba?

- Nemrégiben dr. Szentpétery Kálmán azt nyilatkozta, hogy előkerült a kérdés, döntés még nincsen. Azért nem tartom valószínűnek, hogy csatlakozunk, mert a nyeremény-visszafizetési arány (miszerint a befolyt bevétel hány százalékát fordítja a társaság nyereményre) az Ötöslottónál alacsonyabb, mint például az Euromillions lottónál, és hasonló visszafizetési arányt feltételezünk a Veikkaus által szervezett Eurojackpotra vonatkozóan is.  Ha a játékosok elpártolnak az ötöslottótól az új játék javára, a magasabb visszafizetési arány miatt kevesebb lehet a bevétel.

- Megengedik-e a magyar jogszabályok, hogy az Szzrt játékain kívül más lottójátékot is árusítsanak hazánkban?

- Nem engedik meg, és ez a második nagy akadály, ami felmerül az új lottó magyarországi bevezetésével kapcsolatban. Ehhez ugyanis jogszabály módosításra lenne szükség.

- Ön jó ötletnek tartaná-e az Eurojackpot Lottó Magyarországi bevezetését? Hiszen jelenleg, ha kis mértékben is, de folyamatosan csökken a lottójátékok népszerűsége, bevétele, és egy nagy jackpottal járó játék fellendíthetné azt.

- Nehéz megjósolni a hatásokat, amit egy új nemzetközi lottó tenne a magyar játékosokra. Eleinte, ha elég sajtóvisszhangot kapna, biztosan felfutás lenne észlelhető, de előfordulhat, hogy aztán fellép a jackpotcsömör-jelenség, és visszaesnének az eladások.

- Ezt kifejtené bővebben, mit jelent?

- Érdekes módon egy-egy nagyobb jackpotnál egy ideig felfelé ível a lottószelvény eladások száma, de ha túl sokáig húzódik, az emberek elvesztik érdeklődésüket, és elmaradnak a vásárlások. Ezt a halmozódó jackpotok bevezetése után rendszeresen megfigyelték, volt, hogy a csúcson a ma már elképzelhetetlen mennyiségű 20 millió szelvényt kelt el egy héten, ám a jackpotot csak több héttel utána húzták ki, miközben folyamatosan csökkent az érdeklődés.