Lengyelország nyit a külföldi online szerencsejáték szolgáltatók felé

2015-03-18
Engedve az EU-s nyomásnak, Lengyelországban ezentúl nem feltétel az online szerencsejáték liszensz igénylésekor a lengyel székhely.

 

Az Európai Bizottság 2014-ben emelte fel hangját a lengyel szerencsejáték jogszabályok miatt, mondván, hogy az nem felel meg az EU versenypolitikai kritériumainak. 

 

Jelenleg a lengyel piacon a földi szerencsejáték dominál – online szerencsejátékok közül csak a sportfogadás engedélyezett –, a liszenszeket a lengyel szabályozó hatóság biztosítja. Online sportfogadási liszenszet eddig csak olyan cégeknek adtak ki (hat évre), akik az országhatáron belül rendelkeznek székhellyel.  Ez alól egyedül a cseh székhelyű Fortuna Entertainment volt a kivétel, mely a piac 29 százalékát birtokolja. Rajta kívül eddig a Milenium-nak az STS-nek és a Totolek-nek volt engedélye.

 

Mivel a szabályok betartását a hatóságok nem nagyon ellenőrizték, az illegális sportfogadási piac hatalmas méreteket öltött az országban. A legutóbbi adatok szerint a lengyel szerencsejáték piac több mint 90 százaléka illegális szolgáltatók kezében van, a külföldi szolgáltatók száma a 2012-es 86-ról 2014-re 156-ra emelkedett. Pawel Rabantek, a Lengyel Fogadóirodák Szövetségének szóvivőjének elmondása szerint ezeknek az illegálisan működő internetes irodáknak évente körülbelül 1,2 milliárd euró lehet a forgalmuk.

 

A lengyel kormány, miután felülvizsgálta a jogszabályt, a napokban bejelentette, hogy megszüntetik annak szükségességét, hogy a szolgáltatónak egy helyi leányvállalattal vagy lengyel székhellyel kell rendelkeznie. 

 

A becslések szerint a lengyel államkincstár körülbelül évi 168 millió euró adóbevételre számíthat az online szerencsejáték szektorból. (Az engedéllyel rendelkező irodáknak a forgalom után kell 12 százalékos szerencsejáték adót fizetniük.)