Lengyel győzelem normálsáncon

2014-02-10
A lengyel Kamil Stoch mindkét sorozatot megnyerve fölényesen győzött a férfi síugrók normálsáncon rendezett vasárnapi versenyén a Szocsiban zajló téli olimpián.

 

A világkupa-sorozatban is élen álló 26 éves versenyző tökéletesen időzítette a formáját, ugyanis az ötkarikás játékok előtti utolsó két vk-viadalon is győzött, ezúttal pedig szinte ellenfele sem volt. A nap három legnagyobb ugrásából kettő - köztük a leghosszabb is - az ő nevéhez fűződik. Mögötte a vk-sorozatban is második szlovén Peter Prevc lett az ezüst- és a szám világbajnoki címvédője, a norvég Anders Bardal a bronzérmes.

 

Az első sorozat egyik legfelemelőbb pillanata az volt, amikor az osztrák Thomas Morgensternt hatalmas tapssal és ovációval fogadta a közönség, mivel alig egy hónappal a súlyos bukását követően felépült a játékokra. A háromszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok versenyző ugyan nem szerepelt jól, mindössze 97,5 méterre szállt, de így is ő kapta a leghangosabb fogadtatást a publikumtól. Egy pillanatra azonban elcsendesedett mindenki, amikor a német Severin Freund bukott, de nem lett komolyabb baja.

 

Az első sorozatban sokáig az osztrák Michael Hayböck vezetett, majd Bardal vette át a vezetést 101,5 méteres ugrásával. Ezt követően többen repültek a 100 méteres határig, vagy egy picit azon túlra, de Bardal Prevcet megelőzve élen maradt az utolsó ugróig, Stochig. A nagysánc világbajnoka viszont kétséget sem hagyott afelől, ki a levegő ura: 105,5 méterre repült! A közönség soraiban számos lengyel ugrott fel azonnal.

 

A lelátón uralkodó zenés-táncos fesztiválhangulat közben a második kör nem hozott váratlan fordulatot: Prevc félméterrel nagyobbat ugrott Bardalnál, így megelőzte őt, de Stoch másodjára is nyomatékosította, ezen a napon nincs nála jobb. Biztos előnye birtokában egy biztonsági ugrás is elég lett volna tőle, de 103,5 méterre szállt, s ahogy földet ért, Bardal és Prevc fogadta őt megölelve és gratulálva. Amikor kihirdették a mindenki számára egyértelmű eredményt, vállukra is vették Stochot, aki Lengyelország második olimpiai bajnok síugrója lett Wojciech Fortuna után. Ő az 1972-es szapporói játékokon nyert nagysáncon.

 

A síugrás kedden az olimpián most debütáló női viadallal folytatódik Szocsiban.

 

Eredmény:

síugrás, férfiak, normálsánc, olimpiai bajnok:

Kamil Stoch (Lengyelország) 278 pont (1. sorozat: 105,5 méter/2. sorozat: 103,5 méter)

2. Peter Prevc (Szlovénia) 265,3 (102,5 m/99 m)

3. Anders Bardal (Norvégia) 264,1 (101,5 m/98,5 m)

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,