Lemondott amerikai szerencsejáték terveiről a Zynga

2013-07-29
Mélyrepülésbe kezdtek a Zynga részvényei péntek reggel, miután a leginkább a közösségi játékairól ismert cég második negyedéves jelentésében megerősítette, hogy lemond arról a tervéről, hogy beszáll az USA valódi pénzes szerencsejáték piacára.

 

A Zynga Texas Hold’Em Pokerje a világ legnagyobb online pókerjátéka, közel 27 millió havi aktív felhasználóval világszerte – így logikus elgondolás volt, hogy óriási közösségi és ingyenesen játszható ügyfélkörét megpróbálja átkonvertálni fizetős ügyféllé, és beszáll az amerikai pókerpiacra. 

Jelenleg három USA tagállamban fogadták el az online szerencsejátékokat lehetővé tevő jogszabály módosításokat – Nevadában (itt folyamodott liszenszért a Zynga), New Jersey-ben és Delaware-ben, azonban a szövetségi szabályozás még mindig csak valahol a távoli jövőben várható. 

 

“Ugyan folytatjuk a valódi pénzes szerencsejáték termékeink tesztelését az Egyesült Királyságban, de úgy döntöttünk, hogy nem törekszünk szerencsejáték engedélyt szerezni az Egyesült Államokban.” – jelentette be sokak megdöbbenésére múlt héten David Ko, a Zynga ügyvezetője, miután közzétették a cég második negyedéves gyorsjelentését, mely egyébként meglehetősen sötét képet fest a vállalatról.

 

A második negyedévben a Zynga havi aktív felhasználóinak 40 százalékát elveszítette, bevételei 20 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a Facebook (melyből tavaly a Zynga bevételeinek 86 százaléka származott) havi aktív felhasználóinak számra 21 százalékkal, 1,15 milliárd főre nőtt.

A játékfejlesztő cég az utóbbi időszakban megpróbált egy függetlenebb hálózatot kialakítani, megkockáztatva, hogy így kevesebb látogatójuk lesz a Facebookról. 

„Ahogy a piac a Facebookról egyre inkább a mobil játékok irányába tolódik, a Zynga nem tudja megismételni sikerét, mely nem elsősorban a nagyszerű játékoknak, hanem sokkal inkább a kitűnő hálózatnak, és annak volt köszönhető, hogy ő jelent meg elsőször ezen a piacon.” – állítja a Macquarie elemzője. 

 

A Zynga elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint a cég vissza szeretne térni a „gyökereihez”, és a jövőben főleg az iOS és Android platformon ingyenesen játszható játékokra, valamint az olyan jól bevált franchise-okra koncentrálnak, mint a FarmVille. 

 

A Piper Jaffray elemzője, Michael Olson szerint az USA valódi pénzes szerencsejáték piacától való elfordulás jó döntés lehet, de bizonyára számos befektetőnek búcsút inthetnek emiatt. A Macquarie Equities Research elemzőjének is ugyanez a véleménye, szerinte sok befektető csak amiatt vásárolt a cég részvényeiből, mert hisznek a valódi pénzes szerencsejátékokban rejlő lehetőségekben. 

A Zynga részvényei pénteken 16 százalékos mínuszban, 2,93 dolláron álltak a Nasdaq tőzsdén. Közel 49 millió részvényt értékesítettek a nap közepére, ami kétszerese a szokásos 10 napos átlagnak.

 
Címkék: online játék, póker,