Legújabb nyerőgépes trükkök

2013-01-13
A pénznyerők betiltásával egy szórakoztatási lehetőségtől (és egyben bevételi forrástól) elesett kocsmárosoknak maradt a billiárd, a csocsó - de van, akiknek ez nem elég. Mik a legújabb trükkök?

 

Külföldön, turistáktól nyüzsgő helyeken bevett szokás, hogy pénzbedobós internetterminálokon kapcsolódnak a világhálóhoz a nemzetközi roamingot drágálló internet-függők. Amikor azt hallottuk, hogy a kocsmákban a nyerőgépek helyére ilyen terminálokat állítottak, első gondolatunk az volt, hogy a borsos áron adott internet szolgáltatással próbálják a nyerőgépek kiesett bevételeit pótolni. Aki pedig tényleg játékfüggő, de nincs otthon számítógépe, a kocsmában az online játékokhoz kapcsolódva megkapja a régi "feelinget".

 

A fent említett verzió még a szabályozás szürke zónájában mozogna, pláne, ha az online játékra semmilyen kihelyezett reklám nem hívná fel a figyelmet.  Internet kávézók kb. 15 éve léteznek, és tudomásunk szerint még egy eljárás sem indult ellenük ez idő alatt tiltott szerencsejáték szervezése miatt.

 

Viszont az Index munkatársai kiderítették, hogy ennél azért többről van szó. Az alap esetben netezésre átalakított terminál egy pendrive bedugásával "visszalakult" hagyományos nyerőgéppé, a bedobott pénz nem hátralévő idő, hanem kredit formájában íródott ki a képernyőre, az esetleges nyeremény pedig a kasszából fizethető ki. Ügyes megoldás, hiszen a pendrive eltávolításával a gép azonnal visszaalakul legális eszközzé.

 

Azt gondoljuk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Hogy az igazi játékfüggők, akikre hivatkozva az pénznyerő automaták majdnem teljesen betiltásra kerültek, úgyis megtalálják a fentihez hasonló helyeket, ahol még számos hasonló trükkel találkozhatnak, vagy saját gépükön online fognak játszani. Mehetnek továbbá az eldugott helyeken szerveződő fekete játéktermekbe, ahol a bennfentes törzsközönség számára továbbra is üzemelnek a régi gépek immár a Szerencsejáték Felügyelet kihagyásával.  Bárhol teszik is, a segély továbbra is el fog úszni, ha becsapják őket, nem fordulhatnak legális segítségért sehova, ráadásul az állami költségvetés 20-30 milliárd forint játékadó bevételtől esik el évente.

 

Címkék: magyar jog, nyerőgép,