Legalizálják a kaszinókat és az online sportfogadást Írországban

2013-07-12
Az ír kormány a tervek szerint júliusban teszi közzé a kaszinók részletes szabályozását tartalmazó új szerencsejáték törvényt.

 

Ez lesz az első alkalom, hogy a kaszinók teljesen legális környezetben üzemelhetnek majd Írországban, ahol jelenleg csak privát klubokként működhetnek. Ez óriási előrelépés, hiszen a kormány két ével ezelőtt még megakadályozta egy 460 millió eurós, Las Vegas stílusú kaszinó felépítésére irányuló projekt megvalósulását, ahol a tervek szerint ló- és agárversenyeket is tartottak volna. 

A kormányzat által már elfogadott törvényjavaslat célja, hogy szigorú feltételek mellett legalizálja a kisebb kaszinókat. Az új jogszabály rendelkezni fog az asztalok maximális számáról, az engedélyezett játékok köréről és arról, hogy hol helyezkedhetnek el a szerencsejáték létesítmények.  A közzététel előtt egy konzultációs folyamat részeként nyilvános szimpóziumot tartanak a kérdésben.

 

A kaszinók ügyének rendezése mellett az ír kormány online sportfogadás szabályozását is beütemezte, mely előreláthatólag 2014 elején fog életbe lépni. A kormány reményei szerint ez segíteni fog annak az óriási, több mint 50 millió eurós hiánynak a pótlásában, mely az ír lóversenyipar finanszírozásához hiányzik. 

Azok a fogadóirodák, melyek engedélyt kapnak, az ír játékosoktól származó forgalmuk 1 százalékát kell, hogy befizessék majd az államkincstárba, ez ugyanannyi, mint amennyit a jelenleg is működő földi fogadóirodák is fizetnek. Az új jogszabály értelmében az engedély nélküli online sportfogadási szolgáltatók akár 150 ezer eurós pénzbírságot és öt éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Az olyan fogadási tőzsdék, mint a Betfair másfajta elbírálás alá esnek majd, ők „online fogadási közvetítői liszenszet” kell, hogy szerezzenek majd, és a beszedett közvetítői jutalékuk 15 százalékát kell majd adóként befizetniük. 

Az online szerencsejáték más formái, mint például a kaszinó, póker és a bingó továbbra is szabályozatlanok és adózatlanok maradnak.

Az új jogszabálytól a törvényalkotók azt várják, hogy éves szinten 12-17 millió euró többletbevételhez juttatja az államkincstárat.