Lecsaptak az amerikai szupersztárok titkos pókerhálózatára

2013-04-17
Szövetségi nyomozók több házkutatást is tartottak New York City-ben valamint környékén, és harminc embert letartóztattak az A-listás sztárok és Wall Street nagyhalak által favorizált illegális póker és sportfogadási hálózat lekapcsolása során.

 

Az exkluzív, nagy tétű, illegális pókerhálózatot orosz gengszterek üzemeltették olyan multimilliomos üzletemberek és sztárok számára, mint Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Tobey Maguire, vagy éppen Ben Affleck. 

 

A 84 oldalas vádiratból kiderül, hogy a hálózat kártyapartik szervezése mellett illegális szerencsejáték weboldalakat és sportfogadó irodákat is üzemeltetett.

A letartóztatottak közt van többek között Molly Bloom, aki éveken keresztül szervezett exkluzív pókerpartikat a legnagyobb hollywoodi sztároknak; Edwin Ting, aki egy manhattani pókerklubot vezetett, valamint Hillel Nahmad galéria tulajdonos is, aki a vádirat szerint mintegy 50 millió dollárt közvetített az illegális szerencsejátékhálózat felé.

 

Nyomozók Nahmad galériájánál (Fotó: nydailynews.com)

 

A 34 éves Molly Bloom, az olimpiai bajnok síző, Jeremy Bloom nővére az utóbbi években a hollywoodi pókerélet királynőjének számított, színész- és sportoló sztárok otthonaiban, és luxusszállodákban szervezett titkos/diszkrét partikat. Most, ha bűnösnek találják illegális szerencsejáték szervezésében, akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat.

 

Középen Molly Bloom (nydailynews.com)

 

A vádirat két bűnszövetkezetet nevez meg az eset kapcsán – a Taiwanchik-Trincher Organization”-t és a “Nahmad-Trincher Organization”-t – amiket New York-ból, Los Angelesből, Kijevből és Moszkvából irányítanak. A főbb vádlottak közt ott van Vladim Trincher profi pókerjátékos, valamint Alimzhan Tokhtakhounov orosz maffiafőnök is, akit a világ 10 legkeresettebb bűnözőjeként tartottak számon. Rájuk – ha minden vádpontban bűnösnek találtatnak – 90 éves börtönbüntetés vár.

 

Nahmad és Leonardo DiCaprio (nydailynews.com)

 

Trincher több százezer dollárt nyert egy illegális pókerpartin a The Plaza hotelben, és a „világ legnagyobb sportfogadó irodáját működtette a lakásában” – ismertették az ügyészek kedden. „Milliomosokat és milliárdosokat látott vendégül, hogy profi sporteseményekre, foci- és kosárlabdameccsekre adják le irdatlan összegű fogadásaikat.”

Tokhtakhounov-ot már korábban vád alá helyezték New Yorkban, mert a 2002-es téli olimpiai játékokon a bírók megvesztegetésével megpróbálta megbundázni a jégkorcsolya versenyeket. Az ügyészség úgy tudja, valahol Oroszországban bujkál.

 

Tokhtakhounov (nydailynews.com)

 

A bűnszövetkezet 2006 óta több tízmillió dollárt mosott át ciprusi és amerikai cégeken, többek közt egy bronxi székhelyű vízvezeték-szerelő vállalaton keresztül. Azokat a játékosokat, akik nem egyenlítették ki tartozásaikat, keményen megfenyegették. A fent említett bronxi cég tulajdonosát például rákényszerítették, hogy adja át tulajdonrésze felét a hálózatnak 2 millió dolláros tartozása fejében. 

 

Címkék: póker,