Lebuktak az online játékok forráskódjainak eltulajdonítói

2013-04-17
A Kaspersky Lab internetes biztonsági szoftverfejlesztő vállalat azonosította az online szerencsejáték és játékfejlesztő ágazatra szakosodott, Winnti néven elhíresült kiberbűnözői csoportot - tájékoztatta szerdán a cég az MTI-t.

 

A 2009 óta működő csoport a digitális tanúsítványok, valamint a játékfejlesztők szellemi tulajdonának, például az online játékok forráskódjának eltulajdonítására szakosodott. A Kaspersky Lab szakemberei egy trójai kártevő azonosítása, 2011 ősze óta figyelték a Winnti csoport tevékenységét. A Kaspersky Lab szakértői szerint ez volt az első 64 bites Microsoft Windows 7-re írt, érvényes digitális aláírással ellátott trójai program.

 

A Winnti csoport tevékenységének elemzésével fény derült arra, hogy több mint 30 vezető, online játékot fejlesztő vállalat bizalmas adatait kémlelték ki Délkelet-Ázsiában, illetve Németország, az Egyesült Államok, Japán, Kína, Oroszország, Brazília, Peru és Fehéroroszország területén. 

 

A kiberkémkedés mellett a Winnti számos bűncselekményt is elkövetett: az ellopott játékforráskódok alapján saját szerverekre telepített játékok üzemeltetése mellett olyan módszert is kidolgoztak, amellyel a játékokban használt virtuális pénzt valódi pénzre tudták átváltani.

 

A Kaspersky Lab szakértői az online játékfejlesztő vállalatokkal együttműködve dolgoznak az ellopott digitális tanúsítványok visszavonásán és újabb kiberkémkedési akciók megelőzésén.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: online játék,