Lebukott az első illegális trafikos Szegeden

2013-09-23
Lebukott az első olyan értékesítőhely Szegeden, amely július 17-e óta illegálisan árulta a cigarettát.

 

Az üzlethelyiségben több, nagy mennyiségű illegális dohányterméket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei, így valószínűleg a büntetési tétel is magas lesz. Hogy pontosan mekkora, azt a nyomozás miatt egyelőre nem lehet tudni, de a korábbi értesüléseink szerint 5 és 500 millió forint közé tehető az ilyenkor kiszabható büntetés mértéke- írja a Szegedcafé.hu

 

Az elmúlt hetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei folyamatosan razziáznak azokon a településeken, ahol nem nyitott Nemzeti Dohánybolt, valamint azoknál az árusítóknál, akik korábban árulták a dohányterméket, de a júliusi átállás óta erre már nincs törvényes lehetőségük. Így bukott le az a bolt is, ahol korábban még lehetett cigarettát vásárolni, de július 17-e óta az ottani árusítást már bünteti a törvény, mivel nem nyertek koncessziós jogot.

 

“Két hete ellenőriztük Szeged egyik üzletét, ahol egy előszobafal által leválasztott raktárhelyiségben elrejtve nagy mennyiségű illegális dohányterméket találtak a pénzügyőrök. Az ellenőrzés során az értékesítő azonnal lebukott, a pénzügyőrök pedig lefoglalták a cigarettát” – árulta el a Rádió 88-nak Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője. Hozzátette: az ügyet súlyosbítja, hogy külföldről behozott, magyar zárjegy nélküli cigarettákról van szó. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora büntetést szabnak majd ki az értékesítőre, de a feltételezések szerint 500 millió forintos bírságot is kaphat.

 

A NAV egyébként nemcsak az üzleteket és a trafik nélküli településeket, hanem a határátkelőket is ellenőrzi. Az ukrán mellett a Szegedhez közeli szerb határszakaszt is fokozottan figyelik, a röntgen mellett cigarettát kereső kutyát, éjjellátót és hőkamerát is bevetnek a csempészek kiszűrése érdekében. “Idén eddig több mint 40 millió szálat foglalt le a NAV, de ezek egy részét nem Magyarországra, hanem Európa nyugati felébe szánták a csempészek. Amíg Ukrajnában 300 forint egy doboz prémium cigaretta, addig nálunk 800-900, az Egyesült Királyságban pedig 1200-1500 forintba kerül, így minél nyugatabbra kerül az illegális dohánytermék, annál nagyobbat keresnek rajta a feketepiaci szereplők” – mondta el a szóvivő.

 

Forrás. Szegedcafe.hu

Címkék: trafik,