Lebontják a kerítést a francia pókerjátékosok elől

2016-05-24 09:17:06
Úgy tűnik, a francia kormány végre kezd ráébredni, hogy hiba volt körbezárni online pókerpiacukat. A szenátus elfogadta azt a jogszabály módosítást, mely lehetővé teszi a francia szerencsejáték szabályozó testület, az ARJEL számára, hogy közös játékteret hozzon létre más európai országokkal.

 

Egyelőre azonban nem lehet teljes a játékosok öröme, hiszen a jogszabály csak az ARJEL által engedélyezett úgynevezett „körjátékokra” vonatkozik, mely csoportba jelenleg csak a Hold’em és Omaha játékok tartoznak. A közös játéktér ráadásul csak azokra a játékosokra vonatkozik, akik szabályozott EU tagországban rendelkeznek játékosi számlával, ami azt sejteti, hogy azok a termek, melyek a világ többi részéből is engednek játékosokat regisztrálni, lehet, hogy ki lesznek zárva a megállapodásból.

 

Az ARJEL következő lépése ezek után valószínűleg az lesz, hogy olyan más, zárt piaccal rendelkező országokkal köt megállapodást, mint Olaszország, Spanyolország és talán Németország, ha ez utóbbi végre alkalmazza a szerencsejáték jogszabályain szükséges módosításokat. Ezek az országok össznépessége 250 millió fő, ami kellően nagy vonzerő lehet más EU tagállamok számára is, hogy csatlakozzanak a közös játéktérhez.

 

Természetesen egy ilyen irányú előrelépés fő nyertese a PokerStars lesz, ami jelenleg piacvezető mind az olasz, mind a spanyol piacon. A PokerStars Franciaországban a Winamax mögött a második legnagyobb teremnek számít, azonban egy kiterjesztett, közös játékosállománnyal egyből vezető pozícióba ugorhat.

 

Ha minden a tervek szerint halad, a közös játékostér valamikor 2017 nyarán indulhat, azonban ez már csekély vigasz lesz azon szolgáltatók számára, melyek a profit elmaradása miatt már bezárták francia oldalukat. A Betclic Everest Group, mely nemrég vonta össze két francia oldalát, kilenc másik szolgáltatóval maradt Franciaországban, melyek közül három – a Winamax, a PokerStars és a PartyPoker – birtokolja a piac 90 százalékát.