Lassú kezdés, de fokozatos javulás az USA online szerencsejáték piacán

2015-06-08
A bankok ugyan vonakodva kezelik az online szerencsejáték vállalatok felé zajló hitelkártya műveleteket, néhány politikus és kaszinó mogul pedig a betiltásán fáradozik, de továbbra is ott a potenciál a hatalmas növekedésre.

 

Annak ellenére, hogy a születőben lévő iparág számos kihívással küzd - például az illegális offshore weboldalak jelenlétével, melyeket a kaszinók véleménye szerint is néha könnyebb használni, mint a legális oldalakat – fokozatos javulás van folyamatban.

 

Jelenleg három állam kínál legális online szerencsejátékot az USA-ban: New Jersey, Delaware és Nevada; és több állam – például Kalifornia és Pennsylvania – fontolgatja a legalizálást. 

 

Tavaly New Jersey-nek 122 millió, Delaware-nek közel 2,1 millió dollár bevételt hozott az internetes szerencsejáték. Nevadából – ahol csak az online póker engedélyezett - tavaly február és november között 8,1 millió dollár bevételt jelentettek. 

 

Az Atlantic City-ben megtartott Keleti-parti Szerencsejáték Konferencián résztvevő kaszinószolgáltatók, fizetési rendszereket üzemeltetők és a jogszabályalkotók egyetértettek abban, hogy a legalizált online szerencsejáték ipart még mindig hátráltatja az, hogy néhány bank megtagadja az online szerencsejátékkal kapcsolatos tranzakciókat, és az, hogy még mindig viszonylag korlátozott az online póker likviditása, melyet javítani lehetne azzal, ha több állam fogna össze, hogy közös termeket hozzanak létre.

 

„Az amerikai online szerencsejáték szektor számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy az iparágat még mindig úgy tekintik, mint ami bűnben fogant.” – jelentette ki Gil White, a 888 Holdingot képviselő jogi iroda vezetője. „Az internetes szerencsejáték új világa egyértelműen szabályozott és szabályozható.”

 

Az online szerencsejáték 2013-as indulásakor sok felhasználó nehezen tudott befizetéseket  eszközölni játékosi számlájára, mert a bankok visszautasították az ilyen jellegű tranzakciókat. A helyzet valamelyest javult azzal, hogy a Visa a múlt hónapban új tranzakciós kódokat fogadott el, melyek segítségével felismerhetőek a szabályozott államok legális szerencsejáték oldalairól érkező tranzakciók. Ezzel a kezdeti 18-22 százalékról 50 százalékra nőtt a Visa internetes szerencsejátékokkal kapcsolatos elfogadási rátája – közölte Joe Pappano, a Vanativ Gaming Solutions alelnöke, azé a cégé, mely New Jersey állam online szerencsejáték oldalainak elektronikus fizetési tranzakcióit kezeli.

 

Thomas Winter, a Golden Nugget Atlantic City kaszinó online szerencsejáték cégének alelnöke is arról számolt be, hogy kaszinójuk úgy tapasztalja, hogy az internetes játékosi számlákra Visa kártyával történő befizetési kísérletek felét fogadják el. „Javul a helyzet, de időbe telik.” – mondta.

 

Raymond Lesniak, New Jersey-i szenátor - aki támogatta az állam online szerencsejáték jogszabályának megalkotását – igen nyersen fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy mi a legnagyobb kihívás, mellyel az online szerencsejáték szektornak meg kell küzdenie. „Sheldon Adelson a legnagyobb probléma.” – jelentette ki a Las Vegas Sands milliárdos elnökével kapcsolatosan, aki megesküdött, hogy semmi pénzt nem sajnál az online szerencsejátékok betiltatására

 

“Ha egy milliárdos azt mondja, hogy bármennyit hajlandó az online szerencsejátékok betiltatására áldozni, az halálra rémíti a jogszabályalkotókat.” mondta Lesniak.  Az internetes szerencsejátékok betiltására vonatkozó jogszabálytervezetet benyújtották a Kongresszusnak, de még nem került szavazásra.

 

Márciusban a Morgan Stanley - korábbi előrejelzéséhez képest - közel felére csökkentette az amerikai online szerencsejáték piac értékét illető becslését. Mostani előrejelzésük szerint 2020-ra az USA internetes szerencsejáték piaca 2,7 milliárd dollárt fog érni, mely jóval visszafogottabb érték, mint az előző 5 milliárd dolláros becslés.