Küszöbön a kaszinók legalizálása Japánban

2013-04-30
Egy, a kaszinók legalizálásáért küzdő japán lobbi csoport egy parlamenti képviselőt választott meg vezetőjéül – az élő szerencsejátékot, így a pókert is legalizáló törvényt valószínűleg még idén elfogadják.

 

A lobbi csoport a japán kormányzó párt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) egy tagját, Hiroyuki Hosodát választotta vezetőjéül és arcául. A 69 éves Hosoda régóta a parlament tagja, először 1990-ben választották meg, és rendelkezik némi befolyással az LDP-ben, miután a 2000-es évek közepén a kormány kabinet főtitkára volt, ami egy meglehetősen nagy presztízzsel bíró pozíció Japánban.

Ugyan Japán közismerten hagyománytisztelő, és konzervatív nézeteket vall a legtöbb szociális kérdésben, a lobbi csoport sikeres lehet, ha ki tudja hangsúlyozni az áhított reformok gazdasági előnyeit. A japán gazdaság ugyanis a második világháború után ugyan látványos befolyást ért el, azonban az 1990-es évek óta stagnál. 

 

A szerencsejátéknak egész Japánban kiemelkedő szerepe van, bár jogilag illegális. Az ország Makaó után a második legnagyobb kaszinó és szerencsejáték piac Ázsiában, az ipar potenciálisan több száz milliárd dollárt érhetne, ha hivatalosan létezne. Ez egy olyan pont lehet, ami arra csábíthatja a japán parlament többi tagját is, hogy egyezzen bele a kaszinók legalizálásába.

 

Egy másik ok, ami a szerencsejáték és kaszinó reformokat sürgetheti Japánban, az a póker népszerűségének robbanásszerű növekedése. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy több japán játékos ért el jó eredményeket a nemzetközi profi pókervilágban az utóbbi időben, és erre felfigyelt a japán lakosság. 

Az egyik ilyen játékos Naoya Kihara, aki 2012. júniusában azzal került az újságok címlapjára, hogy ő lett az első japán pókeres, aki megnyerte a WSOP arany karkötőjét. Kihara azóta a kaszinó legalizálásának egyik fő szószólója.

Egy másik japán pókeres, aki sikeresen szerepelt a nemzetközi színtéren, az Yoshitaka Okawa. Ő januárban - hét hónappal Kihara WSOP győzelme után – 532 ellenfelet legyőzve megnyerte a Makaó Poker Cup legnagyobb tornáját, a Red Dragon főversenyt. 

Kihara és Okawa gyors egymásutánjában bekövetkező sikere valószínűleg további lendületet ad a póker egyre növekvő népszerűségének az országban.

 

A kaszinók legalizálását lehetővé tevő törvényjavaslatot szeptemberben tárgyalják, a japán felsőházi választások után.