Kritikus Rachel Alexandra állapota

2013-02-15
A 2009-es Év Lova állapota csütörtöki műtétje után továbbra is "nagyon súlyos", a facebookon rajongók ezrei küldenek erőt és jókívánságokat a csodálatos kanca számára.

 

A hétéves Rachel Alexandra kedden adott életet Bernardinitől származó második csikójának a Stonestreet Farmon. Többek között az újszülött hatalmas méretének is köszönhető, hogy az ellés nem volt komplikációmentes. Szerda délutánra Rachel Alexandra viselkedése megváltozott, nem evett, ezért kórházba szállították, ahol kiderült, hogy az ellés során megsérült a vastagbele, így meg kellett operálni. A műtét során eltávolították a sérült bélrészt, azonban kiderült, hogy fertőzés is fellépett már a szervezetében. A műtét az állatorvosok szerint technikailag roppant komplikált volt, azonban Rachel jól viselte a megpróbáltatást, megfelelően ébredt az altatásból, és lábra is állt. Jelenleg antibiotikumokat és gyulladás gátlókat kap intravénásan, de orvosai szerint "még túl korai" a prognózis. A tegnap esti sajtótájékoztatón elmondták, hogy "valamelyest jobban van, de jelen helyzetben óráról órára változhat az állapota".

 

Szerencsére az újszülött kis kanca jó egészségnek örvend, most a farm egy másik lova viseli gondját. Rachel Alexandrának egyébként ő a második csikója, tavaly a kétszeres Év Lova Curlintől született már egy kis mén csikó, az a szülés sem volt komplikáció-mentes. Úgy tűnik, Rachel sajnos örökölte a nehéz szülésre való hajalmot anyjától, így nem valószínű, hogy a jövőben lesznek még csikói.

 

Rachel az újszülött kis kancával (Fotó: Stonestreet Farms)

 

Rachel Alexandra volt az első kanca az utóbbi 85 évben, aki megnyerte a Preakness Stakest (G1), és az első, aki valaha nyerni tudott a Woodward Stakesen (G1).  Csodálatos karrierje során 19 versenyen állt rajthoz, 13-szor nyert, 5-ször lett második, több pályarekordot is megdöntött. 2009-ben elnyerte az Év Lova címet.

Rendkívül népszerű a lóversenybarátok körében, Facebook oldalán több ezren küldték el imáikat és jókívánságaikat, mi is csak ezt tudjuk tenni - reméljük, Rachel most is olyan bátor és erős lesz, mint a versenypályán, és mielőbb felgyógyul!

 

FRISSÍTÉS (2013-07-19):

Rachel Alexandra időközben (ismét tanúságát adva hihetetlen erejének) felépült, és április elején visszatért a Stonestreet Farmra. Egy friss kép róla:

 

Címkék: lóverseny,