Közel 1,4 milliárd nyereményt felejtettünk el felvenni

2013-08-29
Azt gondolnánk, válság idején minden egyes forintot jobban megbecsülünk, ehhez képest tavaly több mint negyedével növekedett a Szerencsejáték Zrt. játékain fel nem vett nyeremények összege. Amíg 2011-ben 1,1 milliárd forintért nem jelentkeztek a magyar játékosok, addig tavaly már közel 1,4 milliárd maradt benn a kasszában.

  

2012-ben összesen 112,7 milliárd forintot fizetett ki nyereményként a magyar állami szerencsejáték-szervező társaság, vagyis a szelvényekre és sorsjegyekre befizetett 213,4 milliárd több mint a fele jutott vissza a játékosoknak. Ez az összeg azonban nagyobb is lehetett volna, hiszen 1 milliárd 389 millió forintot egyszerűen elfelejtettek felvenni jogos tulajdonosaik. Ez bizony elsőre hatalmas összegnek tűnik, ám ha azt vesszük, hogy minden 100 megnyert forint mellett csak alig több mint 1 forint maradt gazdátlan, akkor már közel sem annyira megdöbbentő a helyzet.

 

Az előírások szerint amennyiben valaki 90 napon belül nem jelentkezik valamilyen számsorsjátékon, vagy sportfogadáson elért nyereményéért – Puttó esetében ez a határidő 30 nap – , az összeg visszakerül a játékszervezőhöz. A sorsjegyeknél is hasonló az ilyen pénzek sorsa, azzal a különbséggel, hogy nyereményigénylést egészen az egyes sorsjegysorozatok lezárását követő 15. napig be lehet nyújtani. 

 

Felvetődik a kérdés, hogy a kaparós sorsjegyek esetében – amelyeknél a felületek lekaparása előtt nem lehet tudni, hogy lapul-e benne nyeremény – a Szerencsejáték Zrt. honnan tudja, hogy mennyi nyereményt nem vettek fel. Nos, egyrészt abból, hogy minden sorsjegy értékesítésekor lehúzzák a hátlapján lévő vonalkódot, így a központi rendszer regisztrálja annak eladását. Másfelől ha valaki azzal jelentkezik, hogy szerinte nyertes a sorsjegye, akkor a kaparófelület alatt található kódszámot beírva a terminál jelzi, hogy nyertes-e a sorsjegy, és regisztrálja az esetleges nyereménykifizetést. A szerencsecég tehát minden egyes sorsjegyről nyilvántartja, hogy nyertes-e az adott szelvény, eladták-e, illetve hogy a rajta lévő nyereményt felvették-e már. 

 

Miután egy nyereményért a megadott határidőn belül nem jelentkeznek, háromféle dolog történhet a pénzzel. Az egyik, hogy a Szerencsejáték Zrt. valamilyen akció formájában visszajuttatja a játékosoknak, tavaly ez lett a sorsa a közel 1,4 milliárd 90 százalékának, vagyis több mint 1,2 milliárd forintnak. A másik, hogy a szervező a jackpot felhizlalására használja fel, erre 2012-ben 9 százalék, azaz 125 millió forint jutott. A fennmaradó kevesebb, mint 1 százalék, tehát mintegy 13 millió forint pedig játékadó formájában a költségvetésbe került vissza. 

 

A legtöbb fel nem vett nyeremény tavaly az Ötöslottónál gyülemlett föl, mintegy 591 millió forint. Mivel a legnépszerűbb játékban összesen 20,3 milliárdot fizettek ki tavaly a játékosoknak, így itt az átlagoshoz képest – arányát tekintve – dupla annyi nyereményért feledkeztek el jelentkezni a lottónyertesek.

Az a tapasztalat, hogy elsősorban a számsorsjátékokon fordul elő, hogy valamilyen okból nem veszik nekik járó pénzüket a fogadók, ezt bizonyítja, hogy a Hatoslottónál 212,8 millió, a Skandináv lottónál pedig 175,1 millió maradt benn a Szerencsejáték Zrt-nél. Szintén magas ez az érték a Joker esetében is (75,4 millió), ehhez jelentősen hozzájárult, hogy tavaly éppen ezen a játékon volt az egyetlen olyan telitalálatos, amelyért nem jelentkezett a gazdája. Ez egyébként éppen a 13. játékhéten történt, ami egyesek szerint akár sorsszerűséget is sugallhat. A bent hagyott nyeremény egyébként 17,1 millió forint volt, a 2012-es csúcsot mégsem az a tétel jelentette, hanem egy 20 milliós nyeremény. Erről elfeledkezni is jókora bosszúság lehetett, ám ha azt vesszük, hogy korábban például egy 430 milliós ötösért sem jelentkeztek, amellett eltörpül ez a nyeremény.

 

Meglepő, hogy tavaly a sorsjegyeknél is közel napi 1 millió forintot, vagyis összesen 361 milliót hagytak benn a játékosok, hiszen ennél, az azonnali nyereményt ígérő játéknál általában a helyszínen kiderül, hogy valaki nyert-e. A legtöbb pénzért, több mint 60 millió forintért a Fáraók kincse sorsjegy nyertesei nem jelentkeztek, pedig a kaparósok között ez a típus mind az eladott darabszám, mind a bevétel alapján is csak a harmadik helyet foglalja el. Ezt a tényt talán azzal lehet magyarázni, hogy a „Fáraó” esetében nehezebb feladat a játékosok számára ellenőrizni, hogy egy adott sorsjegy nyertes-e. 

 

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében mindenesetre azt javasoljuk, hogy mielőtt kidobnák, vagy összetépnék a szelvényüket, sorsjegyüket, mindenképpen ellenőriztessék még azt valamelyik lottózóban, vagy értékesítési ponton, nehogy később Önöket is bosszúság érje.

 

Az át nem vett nyeremények alapjainak alakulása játékonként 2012- ben  

 

 

 

Top 3 sorsjegy 2012-ben darabszám alapján:

1. Black Jack

2. Buksza

3. Fáraók Kincse

 

 

Top 3 sorsjegy 2012-ben árbevétel alapján:

1. Buksza

2. Black Jack

3. Fáraók Kincse