Kovács és Georgiev vitte a prímet a Kincsem Parkban

2013-05-14
A champion tréner ötször, a bolgár zsoké háromszor mehetett fotózásra vasárnap a budapesti versenypályán.

 

Zord időjárási körülmények közepette került lefutásra a hazai Hármas Korona versengés első felvonása. A háromévesek számára kiírt 1600 méteres Nemzeti Díjban a szaklap által harmadik helyre várt Akaba győzött Stanislav Georgiev-vel a nyergében. A német import mén nagyot küzdött Billy Tiger-rel (Tomas Bitala) a 3,7 millió forint összdíjazású verseny finisében, végül magabiztos különbséggel, két és fél hosszal nyerte a klasszikus összecsapást. Harmadik helyen a magyar tenyésztésű Nordberg (Nagy Tamás) ért célba.

 

Akabát leszámítva rosszul teljesítettek a favorizált telivérek. A kétévesen raglistavezető Vincellér (Kerekes Károly) hatodik, a Hazafi Díj győztes Szonáta (Varga Zoltán) nyolcadik, míg az Erdődy Rudolf Emlékversenyt nyerő Hunyor (ifj. Kozma István) utolsó lett.

 

Emlékezetes csatát hozott az Elit kategóriás Csekonics József Emlékverseny is. Az 1200 méteres sprintfutamban újra szárnyalt minden idők egyik legjobb, magyar tréningben álló rövidtávú vágtázója, az immáron tizenegyedik életévét taposó Városbíró (Stanislav Georgiev). A helyezéseken Marcus (Nicol Polli) és Almaszüret (Bakos Gábor) osztozkodott.

 

Nagy meglepetést hozott a szintén Elit kategóriás Bábolnai Díj. A futamot megelőzően Garabonciás (Stanislav Georgiev) a nap legbiztosabb nyerőjének tűnt, azonban Tábortűz (Kerekes Károly) start-cél győzelmet aratott a 2200 méteres versenyben. Garabonciás ezúttal „csak” második, s a nagyot hajrázó Danestar (ifj. Kozma István) lett a harmadik. A négyéves kanca a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon született, így mondhatni „otthon tartotta” az 650 ezer forintos első díjat, amihez természetesen dukált a 390 ezer forint értékű tenyésztési és az ugyanekkora összegű tulajdonosi prémium. Említsük meg a tréner Csupor Ferenc nevét is, aki pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta.

 

A nap legboldogabb embere mégis Kovács Sándor volt. A champion idomár öt nyerőt vezethetett vissza a győztesek körébe. Akaba és Városbíró mellett, Mimir (ifj. Kozma István), Óbuda (Stanislav Georgiev) és Blue Imp (Kocka Ákos amatőr) is győzni tudott.

 

Folytatás vasárnap Orosházán, majd Pünkösd hétfőn a Kincsem Parkban, amikor is a Millenniumi Díjat futják.