Kovács Ágnes és Szabó Bence is sportcsillag lett

2014-02-21
Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó Kovács Ágnes, valamint a szintén olimpiai és világbajnok, Eb-győztes Szabó Bence kardvívó tenyérlenyomatával bővült pénteken a Hemingway Alapítvány által 1991-ben létrehozott Magyar Sportcsillagok Fala.

 

Az ünnepi eseményen először Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya, Kovács egykori edzője méltatta korábbi tanítványa pályafutását. Hangsúlyozta, hogy 1996-tól - Egerszegi Krisztina visszavonulásától - 2006-ig Kovács Ágnes volt a magyar női úszás álló csillaga, legeredményesebb versenyzője. Kiemelte a 2000-es sydneyi olimpián 200 m mellen hatalmas hajrával aratott győzelmét, melynek edzőként a részese lehetett.

 

Kovács Ágnes - aki 2008-ban hagyta abba az élsportot - nem tagadta, számára furcsa, hogy ennyi év után ismerik el a pályafutását. "Nyáron Amerikába utazom, mert ott is a hírességek közé kerülök, ez az egybeesés nagyon érdekes. Laci bácsival mosolygunk egymásra, de nem mindig volt ez így, voltak nehéz időszakok is a közös életünkben" - mondta Kovács Ágnes, aki örömét fejezte ki, hogy a jeles eseményen ott lehet vele edzője, édesanyja és édesapja is, akik nélkül nem érhette volna el az eredményeit.

 

Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke Szabó Bencét méltató beszédében kiemelte azt az egységet, amit a kardvívó és mestere, Zarándi Csaba képviselt, valamint a kétszeres világbajnok vívó klubhűségét, mert mint mondta, versenyzőként Szabó Bence neve egyet jelentette az újpesti klubbal. Az elnök a kardvívás ikonjának nevezte a Magyar Olimpiai Bizottság mostani főtitkárát, akinek megköszönte, hogy edzőként és sportvezetőként ma is támogatja a hazai vívást.

 

Szabó Bence válaszában sajnálatát fejezte ki, hogy edzője, akivel korábban együtt éltek át örömöt és bánatot, ezt a napot nem élhette meg. "Jó érzés, hogy a kéznyomom látható lesz a TF falán, ahol több évet töltöttem" - mondta Szabó Bence.

 

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár arról beszélt, a mai rohanó világban az emberek keresik az értékeket, ezért jó érzés, hogy "vannak köztünk olyanok, akik eredményeikkel sokak szívét megdobogtatják." Az államtitkár ezután a tehetségeket felkutató és kinevelő edzőket méltatta, majd megköszönte a Hemingway Alapítvány kezdeményezését, mert mint mondta, meg kell becsülni azokat, akik dicsőséget szereznek a hazának.

 

Simicskó István zárásként az eseményre emlékeztető plakettet adott át Kovács Ágnesnek és Szabó Bencének, akiknek kézlenyomata a 165. és a 166. a Sportcsillagok Falán.

 

Forrás: MTI

Címkék: úszás, vívás,