Kiverte a biztosítékot a PaddyPower Pistorius-os fogadási akciója

2014-03-04
Nagy vihart kavart az ír Paddy Power fogadóiroda új promóciója, mely szerint visszatérítik a fogadók pénzét, ha a barátnője megölésével vádolt mozgássérült dél-afrikai sztársportolót, Oscar Pistorius-t ártatlannak találja a bíróság.

 

A Sunday Independent című lapban megjelent hirdetésben (kihasználva, hogy az amerikai filmes díjátadó és a sportoló tárgyalásának első napja egybeesett) a paralimpiai aranyérmes Oscar Pistorius fejét ráfotosoppolták egy Oscar szoborra, mellette pedig az olvasható: „Itt van az Oscar ideje. Pénzvisszafizetés, ha szabadon távozhat. Ha ártatlannak találják, minden, az Oscar Pistorius perre érkezett vesztes tétet visszatérítünk.” 

 

 

A hirdetés szabályos dührohamot váltott ki az olvasók körében, egyre többen tiltakoznak ellene, „betegnek” minősítve az ötletet, és azt követelik, hogy az eddig befolyt összeget a nőkkel szembeni erőszak elleni alapítványoknak ajánlják fel. A hirdetés ellen már online petíciót is indítottak, melyet pár óra alatt több, mint hatvanezren írtak alá.

 

Mint ismeretes, a 27 éves Pistorius-t azzal vádolják, hogy tavaly Valentin napkor otthona fürdőszobájában lelőtte barátnőjét. Pistorius azt állítja, hogy azért húzta meg a ravaszt, mert azt gondolta betörő jár a házban, és az első tárgyalási napon ártatlannak vallotta magát.

 

A fogadóiroda névadója, Paddy Power úgy nyilatkozott, hogy a vállalatnak „jelen pillanatban nincs szándékában” levenni a vitatott hirdetést. 

“Ez egy nagy érdeklődést kiváltó eset, sokan beszélnek róla, minden kocsmában erről beszélnek. Az embereket érdekli a téma, mindenki ismeri a történetet, és mindenki kíváncsi a részletekre. Nem azért vettük fel a fogadási ajánlatunkba, mert gyilkossági ügy, hanem azért, mert egy óriási globális esemény, mely történetesen egy gyilkossági ügy.” – nyilatkozta. „Kevesebb, mint ezer fogadás érkezett rá, és a tétek nagyon kicsik. A fogadások az emberek véleményét tükrözik, hogy hogy áll az ügy. ” – folytatta.

Elmondása szerint meglepte, hogy összefüggésbe hozták az irodát a családon belüli erőszakkal: „Mi egy nagy érdeklődésre számot tartó bírósági ügyre kínálunk fogadási lehetőséget. Ez valami olyasmi, mint egy felszteroidozott OJ Simpson tárgyalás. Sokkal nagyobb, mint bármi más, amire emlékszem. Az emberek beszélnek róla, és mi ezért ajánlunk rá fogadási lehetőséget.”

  

Nem ez az első eset, hogy az ír fogadóiroda meglehetősen megosztó reklámhadjáratot indított. Mikor 2011. májusában Barack Obama amerikai elnök Dublinba látogatott, fogták magukat, és néhány fogadóirodájukat „O’Bama Power’-re nevezték át.  

2012 nyarán az Egyesült Királyság központi bankja betiltotta az iroda reklámját, melyben egy bankjegyen animálva szerepeltették a brit királynőt

Tavaly júliusban pedig pelenkás férfiakat küldtek ki London utcáira, hogy a Vilmos herceg elsőszülött fiára való fogadási lehetőséget reklámozzák.

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,