Kitáncolt az online szerencsejáték mögül a legnagyobb amerikai lobbiszervezet

2014-05-23
Az amerikai kaszinóipar legerőteljesebb lobbiszervezete, az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) visszavonta támogatását az online szerencsejáték legalizálásával és szabályozásával kapcsolatban, és ezzel jelentős csapást mért a formálódó amerikai online szerencsejáték piacra.

 

Egy ideje már csodaszámba ment, hogy hogyan tud egymás mellett létezni az AGA és a Las Vegas Sands, miközben az online szerencsejáték ügyének két teljesen ellentétes oldalát képviselik. Míg az AGA elnöke, Geoff Freeman azt a józan megközelítést szorgalmazta, miszerint a szerencsejáték online világba való kiterjesztése az iparág természetes fejlődési folyamata, a Las Vegas Sands elnök-vezérigazgatója, Sheldon Adelson egyre inkább habzó szájjal követelte az online játékok szövetségi tilalmát, és kijelentette, hogy semmi pénzt nem sajnál célja elérése érdekében.

 

Sheldon Adelson

 

Most kiderült, hogy a fenti kérdésre a válasz az, hogy sehogy, hiszen a Wall Street Journal értesülése szerint az AGA visszavonta az online szerencsejátékokkal kapcsolatos támogatását. A lap szerint az AGA döntésének meglehetősen egyszerű és kevéssé meglepő oka van: azok az iparági vezetők, akik az AGA tagságát alkotják, nem tudtak konszenzusra jutni az online szerencsejáték és az online póker ügyében. Az AGA pedig, ahelyett, hogy megpróbált volna egy erős platformot közvetíteni, úgy döntött, hogy teljesen kihátrál a csatából.

 

A belső csetepaté ugyanis mára már odáig fajult, hogy az AGA tagjai két rivális koalíciót alakítottak: a Sands a "Koalíció az Internetes Szerencsejáték Ellen", a Caesars és az MGM pedig a „Koalíció az Online Védelemért” elnevezésű csoportot hozta létre.

 

Az AGA vezérigazgatója, Geoff Freeman beszámolt a Wall Street Journal újságírójának, Kate O’Keeffe-nek a szervezeten belül zajló folyamatos csatározásokról. Azt állította, hogy az iparág legnagyobbjainak véleménykülönbsége miatt az AGA online szerencsejátékokkal kapcsolatos álláspontja „olyan ügy, melyet a Szövetség nem vállalhat fel.”

 

"Egy dolog, amit megtanultam ebben az iparágban az az, hogy rendkívül kompetens módon tudunk egymásra lövöldözni... Ebben az iparágban vannak a legnagyszerűbb mesterlövészek, és, ha hagyod, hogy ez legyen a fókuszban, akkor kinyírjuk egymást."- folytatta.

 

Geoff Freeman

 

Míg a legalizálás és szabályozás legnagyobb ellenzője, a világ 8. leggazdagabb embere, Sheldon Adelson vezette Las Vegas Sands Corporation még nem kommentálta az esetet, a Ceasars Entertainment kommunikációs alelnöke, Jan Jones Blackhurst egyszerűen annyit mondott, hogy „ebben az ügyben egyetértettünk abban, hogy nem értünk egyet”, jelezvén, hogy azok akik támogatják az online szerencsejátékot és pókert nem fognak harcba szállni a Sands-szal emiatt az ügy miatt. 

 

Az AGA döntése, hogy kiszáll az online szerencsejáték szabályozásával kapcsolatos háborúból, éles hátraarc a pár hónappal ezelőtti álláspontjához képest. 2013. decemberében egy bizottsági meghallgatáson Freeman azt vallotta a kongresszus tagjai előtt, hogy az online szerencsejátékok tilalma "egyszerűen nem működik", és hogy "a kormány nem zárhatja vissza az internetet a palackba". Idén januárban Freeman írt egy cikket, melyben az online szerencsejátékok tiltása helyett azok szabályozása mellett kardoskodott. Tavaly augusztusban, Freeman azt mondta, hogy "nagy az érdeklődés egy olyan szövetségi szabályozással kapcsolatban, mely csak az online pókert engedélyezné."

 

Hogy hosszú távon milyen hatásai lesznek az AGA döntésének, annak csak a jövő a megmondhatója, a rövidtávú hatás azonban már most is érezhető: a hír hatására a kaszinóvállalatok részvényei az összes nagy pénzügyi piacon esni kezdtek. Az MGM Resorts egy részvényének értéke egy óra alatt 24,09 dollárról 23,90 dollárra csökkent. A Caesars Entertainment ugyanebben az időszakban 18,29 dollárról 18,09-re, a Boyd Gaming pedig 10,51-ről 10,35-re esett. A Las Vegas Sands sem úszta meg a zuhanást, részvényeinek értéke 73,49 dollárról 72,84-re csökkent.