Kisebb mértékű online játékadót, de több élő kaszinót javasolnak a szerencsejáték-gyártók

2013-01-23
Az online piacon tervezett 20 százalékosnál kisebb, átlagosan 15 százalékos játékadót, valamint a jelenlegi hárommal szemben 12-15 koncessziós kaszinó engedélyezését javasolja a Szerencsejáték Gyártói Szövetség (SZGYSZ).

 

A szerencsejáték-gyártók szakmai-érdekvédelmi szervezete nem kíván a múlttal foglalkozni, hanem a jelenlegi magyar piaci viszonyokhoz alkalmazkodva, most már arccal a jövő felé tekint.

 

A szövetség szeretné, ha a jövőben a törvényalkotók a gyártók véleményét is figyelembe vennék a jogszabály-módosítások benyújtásánál. Ennek érdekében már ki is dolgozták javaslatukat mind az online szerencsejáték piacot, mind az úgynevezett „élő” kaszinókat illetően.

 

Miután a kormány tavaly ősszel betiltotta a pénznyerő-automaták üzemeltetését a játéktermekben és a vendéglátóipari helyeken, a játékosok új játéklehetőségek után néztek. Egy részük azóta abba a három kaszinóba jár, ahol a pénznyerők továbbra is működhetnek, nevezetesen a Tropicana, a Las Vegas, valamint a Sopron Casinóba. Az októberi változást követően ezekben 35 százalékkal megnövelték a gépek számát, és mivel szinte állandó a sorban állás az automaták előtt, a forgalmuk a háromszorosára ugrott. A három kaszinó vendégbefogadó képessége azonban korlátozott, és az összesen 270 játékhellyel közel sem tudják pótolni azt az igényt, amelyet nem is olyan még a 23 ezres gépszám elégített ki. Miután az említett kaszinók területi elhelyezkedése sem ideális, ezért érthető, hogy a játékosok keresték-keresik a további szerencsejáték lehetőségeket. Az egyik réteg azóta a szomszédos országokba jár át nyerőgépezni, a borsodi régióból  például a játékosok húsz százaléka mikrobuszozik ki rendszeresen Kassára azért, hogy játszhasson, ezzel viszont más ország, nevezetesen Szlovákia költségvetését gazdagítja. Vannak, akik a gyorsjátékokra tértek át, ezért puttóznak, vagy sorsjegyeket kaparnak, és akadnak, akik illegális játéktermekben próbálják kiélni játékigényüket, így adóbevételt szintén nem termelnek az államnak. 

 

A Szerencsejáték Gyártói Szövetség úgy látja, hogy az ideális megoldás az lenne, ha a jelenlegi három helyett 12-15 koncessziós kaszinó működését engedélyeznék Magyarországon, s így pótolni lehetne a beszüntetett pénznyerő automaták által okozott 40 milliárd forintosra becsült adóhiány egy részét. Ezek a 100 ezer lakosnál nagyobb városokban, megyeszékhelyeken, vagy határhoz közeli, forgalmas településeken lennének, kaszinónként 80-100 nyerőgép üzemelne bennük, és kizárólag annak a fizetőképes szegmensnek nyújtanának szórakozási lehetőséget, amely megengedheti magának a játékot. Ez a réteg jelenleg is játszik valamilyen szerencsejátékot, valamelyik szomszédos országban, vagy az interneten. 

 

A szövetség szerint ezekkel a kaszinókkal szemben elvárás lehetne a magasan kvalifikált gyártók termékeinek a használata, a regisztráció, továbbá a hang-, illetve képkontroll. Koncessziót olyan vállalkozás kaphatna, amely minden téren eleget tud tenni a legmagasabb követelményeknek, mindezt a megfelelő üzemeltetési biztonság mellett. A megnyíló kaszinók ugyanakkor új munkahelyeket is teremtenének, a szigorú ellenőrzések és a legális játéklehetőségnek a hatására enyhülne a szociális kockázat, fellendülne a kapcsolódó szolgáltatások piaca, további forgalmi adó bevételt generálnának, valamint nőne a foglalkoztatottság. 

 

Mivel a gyártók szerint a pénznyerőkön játszók jelentős hányada az internetes pókerre és kaszinójátékokra tért át, továbbá mert az online szerencsejátékok térhódítása egyre nagyobb, ezért szövetségüknek ennek a területnek a szabályozásával kapcsolatban is vannak ajánlásaik. 

 

Az SZGSZ üdvözli a kormány törekvését, hogy a napokban benyújtotta az Európai Bizottsághoz az online szerencsejátékok szabályozásának tervezetét. Ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a dokumentumban szereplő, 20 százalékosnál mérsékeltebb adó jobban elősegítené a hazai legális online piac kialakulását. 

 

Mivel az online szerencsejáték fogalma minden játékot magába foglal, úgymint a pókert, a rulettet, a slotot, és a sportfogadást is, ezért az SZGYSZ szerint az adó mértékének meghatározásakor is körültekintőnek  kell lenni. Mivel ezek a játékok más kifizetési százalékkal dolgoznak, így az átlagosan 15 százalékos adót tartaná megfelelőnek a szövetség. A gyártók elképzelése szerint a legalizált online piac szereplőinek szigorú biztonsági előírások mellett kellene szolgáltatniuk, bizonyos játéktípusoknál meghatározott, minimált kifizetési százalékkal, ellenőrzött játékszoftverekkel, a pénzügyi adatokhoz pedig biztosítaniuk kellene a NAV hozzáférését.

 

A szövetség emlékeztet arra, hogy a régióban eddig egyedül Horvátországnak sikerült  profitálnia az online szegmensből, de csak azért, mert megfelelő a déliek szabályozása. Az engedély ott koncesszióhoz van kötve, melyből négyet adtak ki, így a rendszer könnyen kontrollálható. Több más európai ország is szabályozta  online szerencsejáték piacát, ugyanakkor szomorú tény, hogy 1 legális adófizető oldalra jelenleg még 100 illegális jut, így ez a csata egyelőre szélmalomharcnak tűnik…