Kire érdemes fogadni a szombati Kentucky Derby-n?

2017-05-05
Szombaton, immáron 143. éve, ismét lefutják az egyik leghíresebb amerikai lóversenyt, a Kentucky Derby-t, ahol úgy 150 ezer éljenző néző szeme láttára egy hároméves, ifjú telivér örökre beírhatja magát a lóversenyzés történelemkönyvébe.

 

Az 1875 óta megrendezett Kentucky Derby az USA leghíresebb futama. A hároméves telivérek számára kiírt legendás, 2 millió dollár összdíjazású, 2000 méteres Group 1-es minősítésű futamot mindig május első szombatján rendezik meg Louisville-ben, Kentucky-ban, a két hétig tartó Kentucky Derby Fesztivál záróeseményeként. 

  

A "Road to Kentucky Derby" felkészítő versenysorozaton legjobban teljesítő, így legtöbb pontot összegyűjtő hároméves telivérek juthattak be aközé a 20 ló közé, akik szombaton ország-világ szeme láttára rajtgépbe állhatnak ezen a nem mindennapi futamon. 

 

Idén érdekes módon nincs kiugró favoritja a fogadóirodáknak,  a rajtpozíciók kihirdetése előtt és után is Always Dreaming és Classic Empire a két kedvenc, de ők is viszonylag magas, 6-6,5-ös nyereményszorzókkal fogadhatóak. Szombat estig a két szorzó még bizonyára alakul valamelyest, de valószínű egyik sem fog óriási favoritként indulni a másikhoz képest. 

 

A szakértők szerint egyikük azonban valamelyest esélyesebbnek tűnik, és ez nem más, mint Always Dreaming, aki egymás után több kulcsfontosságú futamot is nyerni tudott. Todd Pletcher tanítványa hátán John Velazquez fog ülni szombaton – mindkét férfi átélte már milyen is a győztesek körében állni a Kentucky Derbyn. Pletcher 2010-ben Super Saver-rel, Velazquez pedig egy évvel később Animal Kingdommal.

Always Dreaming mindhárom idei futamát megnyerte – köztük a Florida Derby-t, április 1-én, méghozzá nem is akárhogyan. Rendkívül meggyőző, öthosszas előnnyel végzett State of Honor és Gunnevera előtt – akikkel egyébként szombaton ismét találkozni fog a Churchill Downs-i pályán.

Always Dreaming az 5-os rajtbokszot kapta, ez nagyszerű előjel, hiszen eddig kilenc Derby győztes rajtolt innen, legutóbb California Chrome 2014-ben.

 

Legnagyobb ellenfele szombaton Classic Empire lehet, a tavalyi Breeders’ Cup Juvenile bajnoka, akit az év végén a legjobb 2 éves ménnek választottak. Ez ugyan nem biztos, hogy sokat jelent, hiszen 2000 óta csak három olyan ló volt, aki ezután a megtiszteltetés után nyerni tudott a Derby-n.

Egyébként a teljes mezőnyben messze Classic Empire kereste eddig tulajdonosának és trénerének, nem kevesebb mint 2,1 millió dollárt (hét versenyéből ötöt megnyert). Mark Casse neveltje (aki még sosem nyert itt a Derbyn) Kentucky-ba az Arkansas Derby győzteseként érkezik, zsokéja pedig Julien Leparoux lesz. Érdekes adat még, hogy Classic Empire apja az a Pioneer of the Nile, aki a 2015-ös Hármas Korona bajnokát, American Pharoah-ot is nemzette.

A szerdai sorsoláson a 14-es pályát kapta, ami nem túl jó előjel, hiszen innen eddig csupán két ló tudott nyerni a verseny történetében, utoljára Carry Back 1961-ben…

 

És nézzünk egy dark horse-ot is, aki egyes szakértők szerint akár meglepetést is okozhat: ő a jelenleg 21-es nyereményszorzóval fogadható Irap.  Irap a tavaly Kentucky Derby bajnok, Nyquist nyomdokaiba léphet, hiszen ezt az ifjú csikót ugyanaz a tréner - Doug O’Neill - készítette fel, és ugyanaz a zsoké - Mario Guitierrez - lovagolja majd, mint aki a tavalyi bajnokot a győztesek körébe juttatta. A hasonlóság azonban ennyiben nagyjából ki is merült – nem véletlen, hogy Irap – nagy nyereményszorzója alapján – nem tartozik a legkomolyabb indulók közé szombaton. Míg Nyquist egy erőgép volt, aki sosem veszített egyetlen futamot sem a Preakness-ig, Irap eddig egyetlen futamot nyert – a legutóbbit, az egymillió dolláros Grade 2-es Blue Grass Stakes-t, ahol azonban a szombati futamon jobb oddsszal induló Practical Joke-ot, Tapwrit-et és McCracken J Boys Echo-t is verte, több más jó képességű versenyló mellett. Azóta jócskán csökkent a szorzója, és sok hendikepper találgatja azóta is, hogy vajon ez az április eleji futam csak egy egyszeri csoda volt, vagy esetleg végre beletanult a szakmába ez az ifjú telivér. Kísérletező kedvű fogadók számára mindenesetre nagyszerű alany lehet szombaton.

 

A Kentucky Derby-re való fogadással kapcsolatban egyébként is az az egy biztos, hogy nagyon nehéz. Illetve, hát fogadni könnyű, csak jól tippelni nehéz :) Többek szerint ez az egyik legnehezebben megtippelhető futam, hiszen csupa rendkívül fiatal telivér indul, akik még sosem futottak ilyen hosszú távot, ráadásul ekkora mezőnyben, ekkora őrjöngő nézősereg előtt. Totális káosz, már ami az esélylatolgatást illeti… mégis mindenki fogadni akar, hiszen mégiscsak ez a sportág egyik legnagyszerűbb két perce. Senki sem akar kimaradni belőle, akár van értelme, akár nincs. Úgyhogy ha már fogadunk, egy pár észérvet, statisztikát talán érdemes figyelembe venni. 

Lássuk, mik a trendek az utóbbi évek győztesei alapján: 

 

Az utóbbi időben jól mentek a favoritok

Az utolsó négy Kentucky Derby-t a favoritok nyerték: Nyquist (3-1), Orb (5-1), California Chrome (5-2) és American Pharoah (5-2). Az utolsó olyan eset, hogy négy futamon is zsinórban a favorit nyert 1972-75-ben volt. Az elmúlt 142 évben egyébként összesen 55-ször nyert a favorit, a futamok 38 százalékán.

 

Nem kell feltétlenül kétévesen Group 1 győzelem

1980 óta csak hat Kentucky Derby győztes nyert kétévesen Group 1 minősítésű futamot - az utolsó az utolsó pont a tavalyi bajnok, American Pharoah volt. Ennek részben az is oka, hogy egyre kevesebb kétéves áll rajthoz komoly futamon. Az azonban továbbra is áll, hogy csupán egy olyan ló tudott itt győzni, aki egyáltalán nem versenyzett kétévesen: Apollo, 1882-ben.

 

A derby győzelemmel nem rendelkező trénereknek nincs félnivalójuk

Az 1990-es évek végén volt egy hat éves időszak, amiben, az a tréner, akit nem Lukas-nak, Baffert-nek vagy Zito-nak hívtak, egyszerűen nem nyerhetett május első szombatján. Neil Drysdale-lel 2000-ben azonban új korszak kezdődött, azóta megszokottak lettek az új arcok. Az elmúlt 16 alkalomból 13-szor nyert olyan tréner, aki élete első Derby győzelmét szerezte meg éppen.

 

Szükséges az előző jó forma

Bár egy lónak nincs szüksége arra a pszichés pluszra, hogy az utolsó felkészülő futamán győzzön ahhoz, hogy győzzön a Derby-n, egy komoly forma-visszaesésből visszajönni pár hét alatt meglehetősen lehetetlennek tűnik.

Unbridled 1990-es győzelme óta 21 Derby győztes első vagy második helyen ért célba az utolsó felkészítő futamán; 20. harmadik volt, és egy olyan sem volt, aki negyediknél rosszabb helyen szerepelt volna.

Az utóbbi hat Derby győztes mindegyike megnyerte az utolsó felkészítő futamát.

 

Nem árt a 10-es pályától felfelé rajtolni

A Kentucky Derby végeredményét számos tényező befolyásolja, ezek közül az egyik legfontosabb a rajtpozíció. A pozíciókat véletlenszerűen, sorsolással osztják ki, azonban a helyezésre gyakorolt hatása messze nem tűnik véletlenszerűnek. Mivel a belső pálya a legrövidebb, elsőre azt gondolhatnánk, hogy a legbelső a legjobb pozíció. Ez igaz lehet, de csak az olyan futamokon, ahol maximum 10 ló indul, itt a Derby-n azonban 20 telivér vág neki a távnak. A zsokék igyekeznek már az első kanyar előtt jó pozícióba kerülni, ami azt jelenti, hogy azok a lovak, melyek eleve a belső körön vannak, nagy nyomásnak vannak kitéve, mikor a külső pályán lévő lovak elindulnak befelé, néhányan elbátortalanodnak, mikor keresztezik őket, vagy éppen beragadnak a többi ló közé.

A külső pályákról induló lovak kevésbé vannak kitéve a lökdösődésnek, de ha nem tudnak elég gyorsan bekerülni a belső ívre, nagyon széles ívben kell venniük a kanyart. A Kentucky Derby két kanyarja több mint a versenytáv 40%-át teszi ki – ha ezt egy ló a külső íven teszi meg, sokkal többet kell futnia, így hamarabb fárad. Rendkívül fontos tehát megtalálni az egyensúlyt – elég belül menni ahhoz, hogy kevesebbet kelljen futni, elég kívül ahhoz, hogy a zsoké könnyen manőverezhessen, hogy minél tisztább legyen előtte az út a célegyenesben.

Tehát melyik pozíció a legideálisabb? Hagyományosan azt mondják, hogy valahol középen, tehát az 5-15 kapukból. Az utóbbi években azonban gyakrabban sikerül nyerni a külső pályákról is, ami annak köszönhető, hogy rendkívül népes mezőny indult a futamokon. A futam történelme során összességében átlagosan 13,1 ló indult, a századforduló óta azonban már 18,9 az átlag. A 2000 óta eltelt években a 17 győztesből kilenc a 13 vagy annál magasabb pozícióról indult – köztük a tavalyi győztes Nyquist (13), American Pharoah (15), I’ll Have Another (19), Animal Kingdom (16) és Big Brown (20). A 2000 előtti 70 futamban csupán 10 későbbi győztes indult a 13 vagy annál magasabban számozott pályáról. 

Meggyőző az a tény is, hogy egyetlen ló sem tudott nyerni az 1. pályáról Ferdinand 1986-os sikere óta, és 1988 (Risen Star) óta nem volt közöttük az első háromban sem. 1987 óta az 1-3 közötti pályákról csak Real Quiet-nek sikerült Derby-t nyernie (1998-ban) 1987 előtt 19 ló nyert ezekről a pályákról – ez 11,1%-os arány (1988 óta ez csupán 1,1%).

Érdekes statisztika, hogy a 17-es pálya nyerési aránya 0% - tehát soha egyetlen lónak sem sikerült ebből a kapuból rajtolva nyernie! Ez az egyetlen olyan pozíció, melyből még soha nem született bajnok! A 14-es pályáról is csupán két győztes került ki, és 1961 óta egyetlen egy sem. Sőt 2000 óta innen indulva egy ló sem ért el pénzes helyezést (nem került az első háromba).   

A 2017-es Kentucky Derby mezőnye:

 

Rajtpoz./Ló neveTrénerZsokéBet 365 Odds
1. Lookin At Lee S. Asmussen C. Lanerie 26,00
2. Thunder Snow S. bin Suroor C. Soumillon 15,00
3. Fast and Accurate M. Maker C. Hill 67,00
4. Untrapped S. Asmussen R. Santana Jr. 41,00
5. Always Dreaming T. Pletcher J. Velazquez 6,50
6. State of Honor M. Casse J. Lezcano 34,00
7. Girvin J. Sharp M. Smith 17,00
8. Hence S. Asmussen F. Geroux 21,00
9. Irap D. O'Neil M. Gutierrez 21,00
10. Gunnevera A. Sano J. Castellano 15,00
11. Battle of Midway J. Hollander F. Prat 26,00
12. Sonneteer K. Desormeaux K. Desormeaux 41,00
13. J Boys Echo D. Romans L. Saez 26,00
14. Classic Empire M. Casse J. Leparoux 6,00
15. McCraken I. Wilkes B. Hernandez Jr. 8,00  
16. Tapwrit T. Pletcher J. Ortiz 21,00
17. Irish War Cry G. Motion R. Maragh 8,00
18. Gormley J. Shirreffs V. Espinoza 19,00
19. Practical Joke C. Brown J. Rosario 17,00
20. Patch T. Pletcher T. Gaffalione 34,00
AE. Royal Mo J. Shirreffs G. Stevens 34,00
AE. Master Plan T. Pletcher J. Velazquez 34,00
  

Az esemény fogadható:

NetBet  
 

A futam időpontja

A futam szombaton, magyar idő szerint éjfél után 35 perccel rajtol, interneten az NBC oldalán közvetítik.