Kincsem Díj, Imperiál Díj és Magyar Háromévesek Nagydíja

2012-08-31
Ünnepi hétvége küszöbén áll a hazai „galoppüzem”, hisz közeleg az év második legjobban várt versenynapja. Szeptember 2-án, vasárnap három Listed besorolású kiemelt versenyt rendeznek a Kincsem Parkban.

 

Hét induló találunk a 2400 méteres Kincsem Díjban, ami a résztvevők névsorát böngészve, könnyedén az év futama lehet. Hasonló izgalmakat ígér az 1600 méteres Imperiál Díj is, ahol szintén hét lovat szólítanak startgépbe vasárnap. Külön kuriózumot szolgáltat a másik 2400 méteres viadal a Magyar Háromévesek Nagydíja, melyet a tragikus balesetben elhunyt Kovács Mihály emlékére futnak. 

 

A Kincsem Díj mezőnye

Ostinato (4 éves mén) Tavaly elnyerte az „Év lova” kitüntető címet, miután a 89. Magyar Derbyben, a Kisbér Díjban és a St. Leger-ben első helyen végzett, a Kincsem Díjban pedig második lett. Idén egy pozsonyi negyedik helyezést követően győzött a Millenniumi Díjban, majd megint csak Pozsonyban ezüstérmet szerzett erős mezőnyben. Július közepén Münchenbe utaztatták, ahol a várakozások felett teljesítve harmadik helyen ért célba Listed besorolású versenyben. Két héttel később a Kisbér Díjban láthattuk, de meglepetésre csak negyedikként végzett. Ennek ellenére a favoritok egyike.

 

Outrider (4 éves mén) Két sikerrel indította a 2012-es síkszezont. 2000 méteren győzött az első osztályú Tavaszi Hendikepben, majd az Elit Kategóriás Bábolnai Díjban sem talált legyőzőre. A Dióspusztai Díjban messzi ötödik, amit a 2600 méteres Vidékfejlesztési Miniszter Díjában egy második helyezéssel korrigált. Legutóbb Pozsonyban hasonló távon kiszakadt utolsó. Elképzelhető, hogy ezúttal taktikai szerep jut neki, azaz istállótársának, Latin Lover-nek fogja diktálni a tempót, de ennek kicsi a valószínűsége annak tükrében, hogy ott lesz a mezőnyben a szlovák aspiráns, akivel rendre bekezdenek. Nincs könnyű helyzetben, pénzdíjas helyezésben reménykedhet.

 

Pacino Mo (4 éves mén) A szlovák színeket képviselő telivér hatodszor látogat el hazánkba. A 2011-es Magyar Derbyben helyezetlen, a Kincsem Díjban negyedik, míg a St. Leger-ben harmadik. Májusban a Millenniumi Díjban vendégszerepelt, s lett negyedik. Azóta két pozsonyi és egy ausztriai futás van a lábában, minden alkalommal dobogós. Gyors kezdőnek számít, aki könnyen placcon ragadhat, így most is figyelmet érdemel.

 

Rendezvous (6 éves mén) A Telivér Farm II. istálló lova. A 2012-es évet Pozsonyban nyitotta, ahol egy II. kategóriás 2400 méteres versenyben helyezetlenként zárt. A Bábolnai Díjban pénzdíjas negyedik, azóta azonban a Vidékfejlesztési Miniszter Díjában, a Kisbér Díjban és a Szent István Díjban is valós tudása alatt teljesített. Outrider-hez hasonlóan, ő sincs könnyű helyzetben. Szélső esélyt képvisel.

 

Category Five (3 éves mén) A 90. Magyar Derbyben nagy csatára késztette a későbbi győztes Latin Lover-t, s így lett második. A Kisbér Díjban csalódást keltő utolsó, amit Szent István Díj megnyerésével kozmetikázott. Ezúttal is az élmezőnybe várjuk, végső győzelme sem elképzelhetetlen.

 

Raphael Santi (3 éves mén) Az idei derby évjárat egyik markáns lova. A Dióspusztai Díjat nagy stílusban, nyolc hosszas fölénnyel nyerte idősebb lovak ellenében. A Derbyben a dobogó legalsó foka jutott neki, július végén pedig szép finist követően orrhosszal lett első a Kisbér Díjban, többek között Ostinato-t megelőzve. Eredményei ismertében a puhább talaj, mintha jobban ízlene neki, de ettől függetlenül is ott lehet a legjobbak között. 

 

Latin Lover (3 éves mén) Már az elmúlt esztendőben jelezte, hogy rendkívüli telivér. Folyamatos javulással egyaránt győzött a Gróf Hunyadi József Emlékversenyben, a Nemzeti Díjban, a Derby előfutamának számító Alagi Díjban, majd végül a 90. Magyar Derbyben is. A hazai klasszikus után két héttel harmadik lett a szlovákok hasonló versenyében. Jó eséllyel pályázik a Hármas Korona megnyerésére, de előtte a Kincsem Díjban bizonyíthat. Star Fury 2006-os sikere óta leginkább Latin Lover-től várható, hogy háromévesként győzzön a patinás Kincsem Díjban is. Papíron első sansz.

 

Az Imperiál Díj mezőnye

Dr Guru (6 éves mén) Pályafutását magyar tréningben kezdte, majd északi szomszédjainkhoz került idomításba. 2009-ben győzött az Imperiál Díjjal megegyező távú Nemzeti Díjban, majd harmadik lett a Magyar Derbyben. A hároméves csúcsfutam után elsősorban rövidtávon versenyzett, azt is mondhatnánk, talán a sprintszámok fekszenek neki igazán. Utoljára nálunk futott az 1100 méteres Ászári Díjban, ahol csak minimális különbséggel maradt le az első helyről. Amennyiben nem sokkalja az 1600 métert, a győzelemért csatázhat.

 

Makaam (6 éves mén) 1400-on és 1600-on is pályarekorder a Kincsem Parkban, igaz homokon. Győzött a szezon első kiemelt versenyében, a Káposztásmegyeri Díjban, és a Gróf Batthyány Elemér Emlékversenyben. Az 1200 méterre kiírt Flandorffer Tamás Emlékversenyben harmadik, amit újabb győzelem követett 1400 méteren az Epsomi Díjban. Augusztus közepén bronzérmes az Istvántelki Díjban. Eddig tehát minden alkalommal az élmezőnyben végzett, emiatt az Imperiál Díjban is előre várjuk.

 

Fiery Wing (5 éves mén) Pavel Vigas úr lova idén ért fel a hazai legjobbakhoz. A Gróf Batthyány Elemér Emlékversenyben a távspecialista Makaam-ot szorongatta, míg a Millenniumi Díjban Ostinato-val is versenyre kelt. A szlovák fővárosban, erős mezőnyben sem vallott szégyent, s harmadjára is második lett. A derby napon lefutásra került mérföldes Buccaneer Díjban ötödikként végzett, majd két hét múlva Pozsonyban csalódást keltő kilencedik. Utoljára a 2200 méteres Szent István Díjban versenyzett, és ötödikként halad át a célvonalon. Szezon eleji formáival akár nyerhetne is.

 

Silent Blessing (4 éves mén) Nehéz feladat elé néz az Álmodó istálló angol importja. Ebben az évben nyolcadik startjára készül. Eredményei közül, a Bárdosi György Emlékverseny Hendikepben elért győzelme, valamint egy pozsonyi és egy budapesti második helyezés emelhető ki. Legutóbb az Istvántelki Díjban futott, ahol ötödik lett. Némi javulással placcra érhet.

 

Silverator (4 éves mén) A szlovákok egyik legjobb középtávú lova, aki eredményesen versenyez régiónk országaiban, így Ausztriában és Csehországba is. Hazánkban még nem járt, de július közepén Pozsonyban Quissisana előtt végzett, ami alapján versenyben lehet a fődíjért.

  

Choir Solo (5 éves kanca) Dr. Ecsedi Leticia úrhölgy lova már a Megnyitó versenyben talpon volt. Idei legjobb eredménye a Buccaneer Díjban elért második helyezés, amit egy kiló híján ismételt utolsó versenyében a Gödi Díjban. Listed szintű versenyben még nem bizonyított, de a fogadni szándékozók mindenképpen kalkuláljanak vele.

 

Quissisana (5 éves kanca) Ribárszki Sándor idomítottja, napjaink legjobb honi mérföldes lova, s egyben az Imperiál Díj címvédője is. 2012-ben háromszor győzött hasonló távon a Kincsem Parkban, majd Pozsonyban csak ötödik lett jónevű lovak közt. Ezt leszámítva minden mellette szól. Hazai pályán visszavághat Silverator-nak.

  

A Kovács Mihály Emlékverseny
Magyar Háromévesek Nagydíjának mezőnye

Büszke Botond (mén) A Kegyúr ivadék idén hatszor futott - egy győzelem mellett kétszer volt dobogós. Eddigi legjobb teljesítményére 50,5-es formát számoltak a hazai hendikepperek.

 

Ében (mén) A Telivér Farm II. istálló lova cseh tréningben kezdte pályafutását, csak a közelmúltban került a champion tréner, Kovács Sándor idomításába. A Dióspusztai Díjban negyedik, a Magyar Derbyben hetedik. Ezek alapján a mezőny első felébe köthet ki.

 

Landolf (mén) Németh Ildikó trenírozottja fokozatosan fejlődik. Májusban egy nyeretlen háromévesek számára kiírt 1900 méteres versenyben biztosan győzött. További javulással pénzdíjas helyen érthet célba.

 

Legális (mén) Szintén a Telivér Fram II. istálló a tulajdonosa. Eleddig főként sprintversenyekben vitézkedett. Augusztus közepén kisebb meglepetésre megnyerte a hazai tenyésztésű telivérek számára kiírt, 1600 méteres Hesp Róbert Emlékversenyt. Nagy kérdés, hogy állja-e a 2400 métert, de ami ennél is fontosabbnak tűnik, hogy egészségügyileg rendben van-e? Az utolsó hivatalos információk ugyanis arról szóltak, hogy jobb elülső lábára lesántult.

 

Lennifer (mén) A Gróf Erdődy Rudolf Emlékversenyben közvetlenül az import lovak mögött lett negyedik, s ugyanígy járt a Hármas Korona küzdelem első felvonásában, a Nemzeti Díjban is. Legjobb hendikepszámával az élmezőny tagja lehet.

 

Stréber (mén) Magyar tulajdonban, de szlovák tréningben áll. Egy versenyt leszámítva, valamennyi versenyében pénzt keresett. Az Alagi Díjban és 90. Magyar Derbyben egyaránt negyedik. Ebben a mezőnyben övé lehet a végső siker.

 

Completta (kanca) A Kerekes Ménes lova Stréber legnagyobb ellenfele lehet, miután könnyen, három hosszal győzött a Magyar Kancadíjban, azaz a távbírással biztos nem lesz gondja.

 

Finálé (kanca) Ismét egy Telivér Farm „kettős” reménység, aki egy futástól eltekintve, mindig pénzt keresett tulajdonosainak, bár győznie még nem sikerült. A Kancadíjban elért negyedik helyezése bíztató. A kombinációs játékokból kihagyhatatlan tipp.

 

Színarany (kanca) Az Erzsébet Királyné Díjában ötödikként ér célba, akárcsak a Vatinius Díj II. részében. A Kancadíjban hetedikként végzett, ami alapján most szélső sansz.

 

Tábortűz (kanca) Büszke Botond istállótársa és féltestvére, aki a Magyar Kancadíjban ötödikként ért célba. Reálisan nézve, egy pénzdíjas helyezés már jó eredmény lenne tőle.