Kihallgatták Brüsszelben Norbert Teufelbergert a bwin.party vezérigazgatóját

2012-11-14
Egy, a felelős játékszervezésről tartott konferencia alatt kérte fel tegnap a rendőrség Teufelbergert arra, hogy menjen velük pár kérdést megválaszolni a közötte és a hatóságok közötti hónapok óta tartó huzavonával kapcsolatban.

 

A társaság honlapján az alábbi közlemény jelent meg tegnap:

"A média nyomására megerősítjük, hogy Norbert Teufelberger vezérigazgatót a hatóságok tegnap délután felkérték pár kérdés személyes megválaszolására. Teufelberger a felkérésnek önként eleget tett, és maximálisan együttműködött a hatóságokkal. Az interjú 2 órás volt, annak leteltével Norbert a tervezett módon és időben elhagyta Belgiumot. A bwin.partynak szándékában áll a párbeszédet folytatni a Belga hatóságokkal."

 

Az ügyben nagy volt a titkolózás, egyes médiaforrások egyenesen letartóztatást emlegettek. A háttérben jogértelmezési viták állnak.

Teufelbergernek és a bwin.partynak nem felhőtlen a kapcsolata 2012 janunárja óta, amikor is az új  Belga szerencsejáték törvény szerint a Belgiumban működő online szerencsejátékot kínáló oldalaknak belga liszenszet kellett (volna) igényelniük a hatóságoknál. A bwin.party álláspontja az, hogy a belga szerencsejáték törvény nem összeegyeztethető az EU-s szerencsejáték alapszabályozással, ezért nem is tartja be azt.

 

A Pokerstars például megkapta ezt a kiszenszet, a bwin.party enélkül működtette oldalát. Májusban ezért úgynevezett "fekete listára" került. Azok a belga játékosok, akik a fekete listán szereplő cégeknél játszanak, 25.000 eurós büntetést kockáztatnak. 

 

Erre is volt válasza a bwin.partynak, két hónapra rá a www2.bwin.com domainnel igyekeztek kikerülni a hatóság szigorát. A belga hatóságok válasza egy 75.000 eurós büntetés kiszabása volt a cég felé. Ráadásul Teufelberger a sajtónak is bármikor lenyilatkozta, hogy működésüket zavartalanul folytatják az országban, ez érthetően rossz fényt vetett rá. A tegnapi kérdőre vonást a Belga Szerencsejáték Szövetség ügyvédje, Peter Naessens is ezzel indokolta. 

 

A tegnapi közjáték után Norbert Teufelberger és Jim Ryan vezérigazgatók így nyilatkoztak az esetről: "Mi is az európai szerencsejáték szabályozás fejlesztéséért küzdünk. Szerte Európában sok liszenszünk van, úgymint Gibraltárban, Alderney-ben, Dániában, Franciaországban, Németországban (Schleswig-Holstein régió), Olaszországban és Spanyolországban. Folytatjuk a harcot azért a szerencsejáték szabályozásért, ami összeegyeztethető az EU irányvonalaival."

 

Az ügynek ezek szerint több nézőpontja van, de az biztos, hogy ez a "szabadságharc" nem tett jót a cég részvényeinek. A tegnapi hírek hatásáral azok ugyanis 3,8 %-ot estek 113,5-re.