Kiderült, hogy a kaszinózók vagy a fogadók-e a megfontoltabbak

2020-10-26
Egy japán kutatás szerint a különböző szerencsejátékokat űzők máshogy reagálnak egy-egy helyzetre.

 

Japán kutatók a közelmúltban publikáltak egy tanulmányt, mely 4 ezer „középkorú ázsiai férfi” által a dél-koreai Paradise City kaszinóban lejátszott közel 8 millió bakkarat játszmát vizsgált meg.  Az International Gambling Studies (Nemzetközi Szerencsejáték Tanulmányok) folyóiratban megjelent tanulmány célja annak meghatározása volt, hogy az ismételt és kockázatos fogadási magatartás hogyan változik az eredmény függvényében – írja a CalvinAyre.

 

A kutatók arra keresték a választ, hogy a tartós nyerő vagy vesztes sorozat milyen hatással van a játékosok intenzitási szintjére, azaz a fogadási tét nagyságának különbségére és arra, hogy a játékosok kockázatosabb fogadásokat (alacsony valószínűséggel, magas nyereménnyel) kötöttek-e attól függően, hogy mennyire jól vagy rosszul tették meg a korábbi fogadásaikat.

 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szerencsejátékosok vakmerőbbé váltak az egymást követő nyerések után, mint egymást követő veszteségek után. Minél tovább tartott a sorozat, a tétek mérete annál tovább nőtt , és ez a hatás "szembetűnőbb" volt a sorozatos nyereség, mint a sorozatos veszteség után.

 

Az egymást követő nyeremény a játékosokat több kevésbé valószínű, úgynevezett „longshot” fogadásra késztette, mivel „a nyerés megtapasztalása olyan várakozást teremt, hogy hasonló eredmények fognak születni a jövőben is”. Annak ellenére, hogy nem valószínű a nyerés, a játékosok ezeket a longshot lehetőségeket választják sorozatos nyereményeket követően, „a fokozott kockázatvállalási késztetés miatt”.

 

Az egymást követő veszteségeket elszenvedő szerencsejátékosok kevesebbet tettek meg ezekből a longshot fogadásokból, de hajlamosak voltak több pénzt megtenni a normál fogadásokra a veszteség után, mint a győzelem után, feltéve, hogy a sorozat hossza rövidebb volt. A kutatók ezt klasszikus „üldözési magatartásnak” nevezték - magasabb tét kockáztatásával próbálták megtéríteni a veszteségeket.

 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a veszteség üldözése a problémás szerencsejáték fontos eleme volt, "a nyeremény élménye, különösen az egymást követő nyereményeké, nagyobb mértékben befolyásolja a kockázatos fogadási magatartás kialakulását, legalábbis a baccarat játék esetén". A kutatók hangsúlyozták, hogy nem vizsgálták a több játékmeneten át tartó hatásokat.

 

A Kelet-finn Egyetem kutatóinak a Journal of Gambling Studies folyóiratban megjelent egy másik tanulmánya kissé hosszabb vizsgálatot tartott, és megpróbálta meghatározni a nyerés vagy a veszítés hatását arra, hogy egy online lóverseny-fogadó milyen hamar dönt úgy, hogy visszatér, és ismét fogad.

 

A tanulmány 2012 augusztusában vizsgálta Finnország korábbi versenyfogadás-monopóliuma, a Fintoto (amely 2016-ban az állami Veikkaus szerencsejáték-monopóliumba olvadt) több mint 9 ezer ügyfelének aktivitását. Az átlagos ügyfél egy 51 éves férfi volt, aki négy naponként fogadott, alkalmanként 43 euró körüli téttel, és kb. 12 eurót veszített.

 

Az adatok azt mutatták, hogy a vesztes napot elszenvedő fogadók 27%-kal tovább maradtak távol Fintoto fogadási oldalától, mint azok a fogadók, akiknek nagyobb szerencséjük volt. Az adatok arra utalnak, hogy ez a jelenség a fiatalabb fogadóknál és a lóversenyfogadás viszonylag újoncai számára kifejezettebb volt.

 

Érdekes módon az adatok azt mutatták, hogy a nyereség vagy veszteség nagysága nem befolyásolta a fogadók következő játéka előtti idő hosszát. Más szavakkal: „a szerencsejátékban való nyeremény elérése döntő tényező a fogadók számára, míg a nyert összeg nem.”