Ki lesz a következő pápa? A fogadóirodák már megtették tétjeiket…

2013-02-12
Pár órával azután, hogy XVI. Benedek pápa meglepetésre bejelentette, hogy február 28-ával távozik székéből, a fogadóirodák már elkezdték kiajánlani oddsszaikat az utódjával kapcsolatban.

 

Az ír Paddy Power fogadóiroda lépett a leggyorsabban, ahol már három favoritja is volt a pozíciónak, először Francis Arinze nigériai, majd Peter Turkson ghánai, jelenleg pedig Marc Ouellet kanadai bíboros, aki a cikk írásának pillanatában 4.00 oddsszal vezeti a jelöltek listáját. 

A rivális Ladbrokes-nél jelenleg Turkson a favorit (4.00), őt követi Arinze (4.50) majd Ouellet (5.00). A legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill 4.00-szeres nyereményt fizet Arinze, és 4.50-est Quellet és Turkson esetén. 

A 80 éves Arinze 25 évet töltött a Vatikánban, egykor ő volt a világ legfiatalabb püspöke; a 64 éves Turksont a nyugat-afrikai ország püspöki konferenciájának elnöke; Ouellet quebeci érsek pedig a vatikáni püspöki kongregáció feje. 

Erdő Péter bíboros a William Hillnél 34.00-val, a Paddy Powernél 67.00-val középső esélyt képvisel.

 

Nem csak az új szentatya személyére, hanem arra is lehet fogadni, hogy melyik országból származik majd a következő pápa: a jelenlegi favorit Olaszország (2.50), azt követi egy bármilyen afrikai ország (3.00), a harmadik pedig egy bármelyik dél- vagy közép-amerikai állam (4.33). 

Az új pápa nevét illetően a fogadóirodák szerint jelenleg a Péter a legesélyesebb (3.00).

 

A Paddy Power fogadóiroda tekintélyes mennyiségű tétet vár az eseményre, szerintük ez lesz az eddigi valaha volt legnagyobb, nem sporttal kapcsolatos piac. „A legutóbbi, 2005-ös pápaválasztás alkalmával több mint egy millió euró értékben érkeztek fogadások, de most úgy gondoljuk, hogy ezt is túl fogjuk szárnyalni.” – nyilatkozta az iroda szóvivője, Mac An Iomaire.

 

Természetesen az őrült ötletek sem hiányoznak a kínálatból, a legtöbbet az U2 együttes frontembere, Bono pápává választása esetén fizetne az iroda. Ha valamilyen csoda folytán az énekes váltaná Benedek pápát, a szerencsés fogadók ezerszeres nyereményre számíthatnak…

 

Címkék: fogadás,