Ki lesz a foci vb nyertese? Az online szerencsejáték!

2018-07-11
Ez az az iparág, ami mindenképpen nyer az idei foci vb-vel.

 

A világ egyik legnagyobb és Európa legnagyobb sportfogadási piacának számító Nagy-Britanniában a becslések szerint 2,5 milliárd fontot költenek fogadásra a játékosok a vébé alatt – ez 50 százalékos növekedés az előző világbajnoksághoz képest – írja a London Times. Ez a szám majdnem ugyanannyi, mint amennyit a drukkerek ételre, italra, rajongói cuccokra összesen költeni fognak.

 

A második legnagyobb európai piacnak számító Franciaországban is rekorddöntés várható.A francia szerencsejáték hatóság, az Arjel nemrégiben tette közzé hivatalos statisztikáját a helyi fogadók vb-vel kapcsolatos aktivitásáról. Június 14-28 között a 48 csoportmérkőzés alatt a francia fogadók összesen 363 millió euró értékben tettek meg fogadásokat, ami több mint kétszer annyi mint a 2014-es vébé csoportmérkőzései folyamán (166 millió euró). Sőt! 73 millió euróval több, mint az a 290 millió euró, amennyit a franciák a 2014-es esemény teljes ideje alatt eljátszottak.

Az idei VB csoportmérkőzéseinek fogadási forgalma túlszárnyalta a 2016-os EB 51 meccse alatt a francia játékosok által megtett 297 millió eurót is. 

A francia csapat három meccse érthetően kiemelkedő fogadási volument generált. Erre a három meccsre 39 millió eurót tettek meg a francia fogadók, ami a csoportmérkőzések tejes fogadási forgalmának közel 11 százaléka.

A legnagyobb fogadási forgalmat eddig a francia játékosok körében a június 17-i brazil-svájci meccs produkálta, 17 millió euróval. Ez volt egyébként a második legnagyobb fogadási esemény azóta, hogy 2010-ben liberalizálták a francia online sportfogadási piacot.

 

A magyar Szerencsejáték Zrt is rekordforgalmat érhet el idén is, bevételein belül pedig tovább nőhet a sportfogadásból származó összeg, pedig már a tavalyi 436 milliárd forintos csúcsévhez is 45 százalékkal járult hozzá az üzletág – írta a Világgazdaság.

Tavaly egy százalékponttal nőtt a fogadások súlya a teljes értékesítéshez viszonyítva, vagyis a 2016-os csaknem 170 milliárd forint után 2017-ben 196 milliárdot költött a lakosság sportesemények kimenetelének megtippelésére.

A július 15-ig tartó oroszországi labdarúgó-világbajnokságnak meghatározó szerepe lesz abban, hogy mekkorát ugrik az idei fogadási bevétel. Szakértők szerint a 220-230 milliárdos szintet is elérheti. A páros években mindig kiemelt időszaknak számít egy-egy világ- vagy Európa-bajnokság, ilyenkor a heti fogadási bevétel az évközi átlag másfélszeresét is meghaladja.