Két miniszter is felügyelné a magyar szerencsejáték piacot

2017-05-10
A 2018-as büdzsét megalapozó salátatörvény tervezete szerint komolyan átalakítják a magyar szerencsejáték-piac ellenőrzését – jön a kecskére káposztát esete?

 

A tervezet szerint az eddig az NGM felügyelte Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) berkein belül, főosztályként működő Szerencsejáték Felügyelet önálló hatósággá válik.

Ezt követően pedig a kormány határozza meg a szervezet munkáját, hiszen „Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a szerencsejáték felügyeleti hatóságot rendeletben kijelölje és e hatóság törvényben meghatározott feladatait végrehajtási szabályait rendeletben meghatározza” - szól a tervezet egyik módosító pontja. Ezt a Népszava szerint nehéz lenne másként értelmezni, hogy a szerencsejáték piacnak immár az ellenőrzési területét is szeretné még közelebb húzni magához az Orbán-kabinet.

 

A feladatokat az eddigi egy helyett két miniszter között osztanák meg. Az egyik az adópolitikáért felelős miniszter, azaz Varga Mihály, a másik pedig a szerencsejáték szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter, azaz Seszták Miklós lenne. A jövőben az NGM a koncessziós rendszer működtetésével kapcsolatban (pályázatok kiírása, pályázat nélküli ajánlattételi eljárások lefolytatása, koncessziós szerződés megkötése, végrehajtása), míg az NFM a szerencsejáték szervezés felügyeletével és az önálló szerencsejáték felügyeleti hatóság irányításával kapcsolatos feladatokban lesz illetékes.

 

A híreket nyomon követők közül Seszták miatt most biztosan sokan összevonják a szemöldöküket, hiszen, ahogyan mint az korábban a Fortunaweb is megírta, a győri kaszinó mögött az a Treff-Klub Kft áll, melynek ügyvezetője Kruppa Zsolt, Seszták Miklós közeli ismerőse – olyan közeli, hogy feleségeik korábban közös céget is alapítottak. Korábbi állandó lakcímeik tanúsága szerint Kisvárdán sokáig egy utcában laktak, Kruppa Zsolt pedig jelenleg is ügyvezető-tulajdonosa annak a Várda King Invent Kft.-nek, amelynek egyik telephelye – a cégbírósági adatok szerint - a Seszták Miklós tulajdonában lévő helyi Opel-kereskedésben van. 

 

A Népszava úgy tudja, hogy az új hatóság vezetésével a fejlesztési tárca fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárát, Koszorús Lászlót bíznák meg.

 

Címkék: magyar jog,