Két iráni és egy örmény birkózó aranyérem a nyitónapon

2013-09-17
A 2011-es isztambuli világbajnoksághoz hasonlóan a budapesti birkózó-vb-n is iráni aranyérem született a szabadfogásúak 55 és 96 kg-os kategóriáiban. A hétfői nyitónap harmadik aranyérmét örmény sportoló szerezte meg a Papp László Sportarénában.

 

Az első napi éremcsatározások előtt látványos megnyitóünnepséget rendeztek a csarnokban, ahol Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség elnöke nyitotta meg a versenyt, miután a sportág olimpiai műsoron maradásért vívott sikeres küzdelmét méltatta. A szerb sportvezető e mellett megköszönte többek között Schmitt Pálnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjának a birkózás számára nyújtott segítségét Buenos Airesben, ahol NOB szeptember 8-án döntött arról, hogy a sportág a 2020-as és 2024-es játékokon is szerepelhet.

 

MTI fotó

Az 55 kg aranyérmét a címvédő iráni Haszan Rahimi nyerte meg, 66 kg-ban az idei Eb-győztes örmény David Szafarjan győzött. A 96 kg döntőjét a legutóbbi, 2011-es, illetve a 2010-es vb győztese, az iráni Reza Jazdani és az azeri Khetag Gazjumov vívta egymással, s végül óriási csata végén előbbi nyert.

A háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Wöller a nyolcaddöntőben a mongol Mandakhnaran Ganzorigtól kapott ki, a vigaszágra jutásához legyőzőjének fináléba kellett volna jutnia. Ganzorig a negyeddöntőt sikerrel vette, az elődöntőben is nagyon közel volt a győzelemhez, ám a kubai Livan Lopez Azcuyjal 6-6-ra végzett, ellenfele pedig nagyobb értékű akcióival nyert. A mongol sportoló így a bronzmecsen léphet majd szőnyegre, Wöller pedig kiesett.

Korábban Kardos Róbert (55 kg) és Szmik Attila (96 kg) is búcsúzott.

 

 

Eredmények:

szabadfogás 55 kg, világbajnok:

 

Haszan Rahimi (Irán) 

2. Amit Kumar (India)

3. Sezar Akgul (Törökország) és

Nariman Iszrapilov (Oroszország)

...Kardos Róbert a 16 között kiesett

a döntőben:

Rahimi-Kumar 2-1

 

szabadfogás 66 kg, világbajnok:

 

David Szafarjan (Örményország)

2. Livan Lopez Azcuy (Kuba)

3. Magomed Kurbanalijev (Oroszország) és

    Mandakhnaran Ganzorig (Mongólia)

... Wöller Gergő a 16 között kiesett

    a döntőben:

Szafarjan-Azcuy 2-2 (a nagyobb értékű akció döntött)

 

szabadfogás 96 kg, világbajnok:    

 

Reza Jazdani (Irán)

2. Khetag Gazjumov (Azerbajdzsán)

3. Anzor Boltukajev (Oroszország) és

Pavlo Olinik (Ukrajna)

...Szmik Attila a 32 között kiesett 

a döntőben:

Jazdani-Gazjumov 4-2

 

Forrás: MTI

Címkék: birkózás,