Kérője akadt az évek óta nehéz időket élő Bwin-nek?

2014-11-14
A 2011 óta bwin party néven jegyzett cég részvényeinek ára több éven át tartó folyamatos értékcsökkenés után pár óra alatt 10%-ot ugrott arra a hírre, hogy tárgyalások kezdődtek a cég esetleges eladásáról vagy társulásáról.

 

A dolgok menetéről és szereplőiről a médiatalálgatáson kívül egyelőre keveset lehet tudni. Ami biztos, az az, hogy a tegnapi nap folyamán a cég közleményben tudatta: „Néhány érdeklődő féllel megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy milyen lehetséges üzleti kapcsolatokkal lehetne azt elősegíteni, hogy részvényeseink számára plusz értéket teremtsünk.”

 

A Financial Times szerint a nemrégen a PokerStarst is 4,9 milliárd dollárért bekebelező Amaya Gaming az egyik lehetséges tárgyalópartner. A cég tulajdonában van még a Full Tilt pókercég, és a korábban éppen a Bwintől megvásárolt Ongame Network is. Az bwin party megszokott, 100p (kb. 1,6 USD) ára szerdán a bejelentés hatására 125-re ugrott, hiszen értesülések szerint az Amaya 145p/részvény árat ajánlott a cégért. Ezzel az árral a teljes cég több, mint 1,7 milliárd USD-t érne a jelenlegi  1,38 milliárd dolláros értékével szemben.

 

Az Amaya számára azért lehet kívánatos a cég, mert az USA-ban a PokerStars nevéhez a Fekete Péntek óta rossz érzet vegyül, a bwin party viszont New Jersey legnagyobb forgalmat bonyolító pókerszolgáltatója.  Ezen kívül David Baazov, az Amaya vezérigazgatója korábban tett utalásokat arra, hogy szívesen kivenné részét a sportfogadási piacból és a közösségi játékpiacból is. A Bwin-nek igen erős a Németországi jelenléte, és közösségi játékai is népszerűek.

 

A bwin party megvásárlásával abszolút világuralmat kapna póker terén az Amaya Gaming. Csak a PokerSars részlegén jelenleg nyolcszor akkora a forgalom, mint a listán második legnagyobb 888.com oldal pókerrészlegének.

 

A London Evening Standard viszont arról ír, hogy a Playtech is valószínűsíthető tárgyaló fél, hiszen a cég 315 millió eurót különített el beruházásokra. A vállalatnak főleg a sportfogadási részlegre fájhat a foga, annak átvétele nagyot lendítene a piaci részesedéséből.

 

Bár egyesek szerint ez az egész csupán média spekuláció, a piac tűkön ülve várja a dolgok kimenetelét. A bizonytalanság jót tesz a bwin részvényeinek, hiszen 2011 óta szinte folyamatosan a piros zónában volt az árfolyam, tehát a részvényesek máris örülhetnek.

 

Mint ismeretes, a bwin 2013 áprilisában önként „kivonult” Magyarországról és több, másik szabályozatlan piacról, jobban mondva azóta nem fogad el újabb, magyar IP címről érkező regisztrációkat. 2014 júliusától nem is lehet Magyarországról elérni az oldalt, az az illegális szerencsejáték oldalak blokkolási listájára került.

 

Érzésünk szerint a cégnek sajnos épp azért nem sikerült növekednie, mert a bet365-tel ellentétben, ő megpróbált tiszta lapokkal játszani, és a szabályozott piacokra koncentrált. Ennek eredményeképpen meg is kapta a működési engedélyt New Jersey piacán, ám a versenytársak az adóterhek kikerülésével sokkal jelentősebb profitot tudtak termelni, és ezáltal növekedni, mint a bwin.