Kényszerűségből szabálytalankodnak az online pókertermek

Érthető, hogy miközben az ország gazdasága ízeiben recseg-ropog a pénzpiaci válságtól, a minisztériumi embereknek sokkal fontosabb dolga is akad a szerencsejáték törvény végrehajtási rendeletének megalkotásánál. Mégis sokakat illegalitásba kényszerítenek úgy, hogy ők akarnak adót fizetni, de nem tudják, hogyan...

Már sokszor leírtuk, hogy 2012. január 01-től bevezetésre került a szerencsejáték törvényben a távszerencsejáték fogalma, ami alatt online kártyajátékokat és lóversenyt érthetünk. Azok, akik a (még nem létező) szabályok alapján regisztráltatják magukat, mint online távszerencsejáték-szervező cég, utána szabadon végezhetnek reklámtevékenységet, és persze fizethetik a 20%-os adót. Ez nem lenne kevés, hiszen becslések szerint Magyarországon a távszerencsejáték póker üzletága évi 6-10 milliárd forintos forgalmat generál és a játékosok száma elérheti a 200 ezret.

Ezek a cégek eddig a "szürke zónában" tevékenykedtek, tehát legálisnak és illegálisnak is lehetet nevezni működésüket, attól függően, hogy magyar, vagy EU, vagy esetleg máltai törvények szerint vizsgáltuk meg ténykedésüket. Most azonban az illegalitás felé csúsznak el, hiszen nincs Magyarországra érvényes engedélyük. Tevékenységüket mégsem szüntetik be, hiszen a nehezen felépített ügyfélkört nem szeretnék elveszíteni. 

Akár szépítjük a megfogalmazást, akár nem, az eddigi féllegális működés során sok ember élt a szerencsejátékokból, beleértve a pénznyerő automatásokat is, akik a szerver alapú üzemeltetés szabályaira várnak. Így a szerencsejáték piac kisebb és nagyobb szereplői egyaránt sürgetik az ide vonatkozó intézkedéseket, hogy végre szabályozott keretek között működhessenek tovább.