Kenó

Ebben a játékban a 80 számos mezőből maximum 10 számot jelölhet meg a játékos. A megjelölt számok mennyisége határozza meg az egyes játéktípusokat. A kenóban megjátszhatók saját számok, illetve az értékesítés során felkínált gépi számjegyek is, utóbbinál egy véletlenszerűen kiválasztott számsorral játszik a játékos. Kenó a hét minden napján játszható, a számok sorsolása esténként történik a TV2 csatornán. A klasszikusabb lottójátékokkal ellentétben a kenón a nyeremény összegét nem a nyertesek száma határozza meg, hanem a befizetett tétek nagysága.

 

Nyerőszámok

 

Nyereménytábla, az egyes játéktípusok

Tízes játéktípusról akkor beszélünk, ha a játékos 10 számot játszott meg. Ebben az esetben legalább 5 találat jelent nyereményt. A további típusok minimumnyereményei a kilences és a nyolcas kenóban 5, a hetesben és a hatosban legkevesebb 4, az ötösben és a négyesben minimálisan 3, a hármasban és a kettesben 2, az egyesben 1 találattól fizetnek.

A kenójáték nagy előnye, hogy a játékosok visszanyerhetik megtett tétjeiket a hatos, hetes, nyolcas, és kilences játéktípusokban, ha egyetlen találattal sem rendelkeznek. Ha a tízes típusban nem találtak, tétjeik kétszeresét kaphatják vissza.

A nyeremények kiszámítása

 • 10-es játéktípusban elért
  10 találat: befizetett tét ×1 000 000
  10-ből 9 találat: befizetett tét ×8 000
  10-ből 8 találat: befizetett tét ×350
  10-ből 7 találat: befizetett tét ×30
  10-ből 6 találat: befizetett tét ×3 
 • 10-ből 5 találat: befizetett tét ×1
 • 10-ből 0 találat: befizetett tét ×2
 • 9-es játéktípusban elért
  9 találat: befizetett tét ×100 000
  9-ből 8 találat: befizetett tét ×1200
  9-ből 7 találat: befizetett tét ×80
  9-ből 6 találat: befizetett tét ×8
  9-ből 5 találat: befizetett tét ×3
  9-ből 0 találat: befizetett tét ×1
 • 8-as játéktípusban elért
  8 találat: befizetett tét ×20 000
  8-ból 7 találat: befizetett tét ×320
  8-ból 6 találat: befizetett tét ×25
  8-ból 5 találat: befizetett tét ×5
  8-ból 0 találat: befizetett tét ×1
 • 7-es játéktípusban elért
  7 találat: befizetett tét ×5 000
  7-ből 6 találat: befizetett tét ×60
  7-ből 5 találat: befizetett tét ×6
  7-ből 4 találat: befizetett tét ×1
  7-ből 0 találat: befizetett tét ×1
 • 6-os játéktípusban elért
  6 találat: befizetett tét ×400
  6-ból 5 találat: befizetett tét ×20
  6-ból 4 találat: befizetett tét ×3
  6-ból 0 találat: befizetett tét ×1
 • 5-ös játék típusban elért
  5 találat: befizetett tét ×200
  5-ből 4 találat: befizetett tét ×10
  5-ből 3 találat: befizetett tét ×2
 • 4-es játéktípusban elért
  4 találat befizetett tét ×100
  4-ből 3 találat befizetett tét ×1
 • 3-as játéktípusban elért
  3 találat: befizetett tét ×15
  3-ból 2 találat: befizetett tét ×1
 • 2-es játéktípusban elért
  2 találat: befizetett tét ×6
 • 1-es játéktípusban elért
  1 találat: befizetett tét ×2

A szelvény kitöltésének menete

A kenójáték szelvényein két számtábla található, amely két alapjátékot jelent. Egy alapjátékhoz az egyik tábla 80 száma közül legkevesebb 1, maximum 10 számot kell megadni. Mint ahogyan a játékleírásban is olvasható, a játék típusát a megjelölt számok darabszáma határozza meg, amelyet a számtáblák mellett külön kötelező feltüntetni.

Továbbá ugyanitt szükséges megjelölni azt is, hányszoros téttel játszik a játékos.

Minél nagyobb ez a szám, értelemszerűen annál többe kerül a szelvény feladása is, viszont a játékos nagyobb kockázattal többet nyerhet. A játéktípus kiválasztása előtt a játékosoknak érdemes tájékozódniuk: a befizetett tét hányszorosát nyerhetik meg az egyes játéktípusokhoz tartozó találatok esetén.

Egy Kenó szelvény ugyanazon játéka több sorsoláson is részt vehet. A sorsolások számát a számtáblák alatt kell jelölni. Fontos tudni, hogy amennyiben két számtábla van kitöltve a szelvényen, akkor ez mindkét játékra vonatkozik.

JOKER játék

A Kenó szelvényével lehetőség van részt venni a JOKER játékban is, melynek leírása itt található.

Árak

Egy alapjáték ára: 150 Ft

A fizetendő összeg számtáblánként: 150 Ft x Tét szorzó x sorsolások száma. A maximálisan elérhető nyeremény akár 750 millió forint is lehet.

Ha tehát valaki ötszörös téttel szeretne Kenózni egy héten keresztül, akkor az ár: 150 Ft x 5 x 7 = 5 250 Ft, függetlenül attól, hogy milyen játéktípust választ. Újabb tábla kitöltése esetén a két tábla ára összeadódik.

Mikor és hol lehet Kenózni?

Hétfőtől szombatig 5:00 és 19:00 között, vasárnap 5:00 és 16:00 között.

Bármely online terminállal rendelkező értékesítőhelyen - az értékesítőhely nyitvatartási ideje alatt -, interneten, telefonon, SMS-ben és ATM-en.

A kenó részvételi szabályzata az itt nem részletezett dolgokat szabályozza, de további információt találnak a www.keno.hu honlapon is.

Játéktörténet

Egy kínai, Kr. e. 200-ban keletkezett, ősi pergamen tekercs szerint Cheung Leung találta ki azt a játékot, amit ma Kenónak nevezünk. Cheung voltaképpen azért találta ki ezt a szerencsejátékot, hogy így teremtse elő a pénzt a hadserege ellátására. A játék gyorsan sikeres lett, és elterjedt az egész országban.

Később bevételeiből biztosították a Nagy Fal további építésének anyagi alapjait. A játék legkorábbi változata Fehér Galamb Játék néven vált ismertté, mert postagalambokat használtak arra, hogy elküldjék a nagyobb városokban sorsolt Kenó eredményeit a kisebb falvakba, településekre. Akkoriban egyébként számok helyett betűjeleket használtak: egy ősi vers "Az ezer klasszikus betűjel" első nyolcvan betűjelét. A Kenót a XIX. században a Nyugati vasút építésén dolgozó kínai emigránsok vitték be az Egyesült Államokba. A Kenó amerikai, ausztráliai története, szenvedélyes játékosainak tragédiái éles társadalmi és ideológiai vitákat vontak maguk után. Mindez azonban a Kenó népszerűségét, elterjedését nem gátolta meg. E legősibb bukmékeri sorsjátékot ma a világ négy földrészének harminc országában játsszák.

A játék magyarországi megjelenése

Magyarországon ilyen, bukmékeri típusú számsorsjátékot először a tervezett EXPO látogatóinak szórakoztatására, napi sorsolású számsorsjátékként EXPO-LOTTÓ néven kívántak bevezetni. A terv az EXPO terv kútba esésével négy év pihenőre kényszerült. Mígnem a Kenó 1996. március 18-án debütált. (Érdekes, hogy e nyolcvan darabos számkészletű számsorsjáték több hasonlóságot is mutat a XVIII. századi magyar lottóval. A Kenó játékban, mint a XVIII. századi lottóban, a játékos szabadon választhatja meg - meghatározott keretek között - megfogadott számainak darabszámát, és nyereményösszege a többi játékostól független, előre rögzített fix nyereményszorzóval képződik.)

Az első hazai Kenó sorsolásra 1996. március 18-án 700 000 alapfogadás érkezett, majd sorra dőltek a csúcsok. Az első héten összesen 2 millió alapfogadással, majd a másodikon 2,5 millió alapfogadással a Kenó megelőzte a Hatoslottót, s rövid idő alatt a játékok népszerűségi listáján a második helyre került. A növekedés, a nyári uborkaszezont leszámítva, még sokáig dinamikus volt. Az 1996. év kilenc "Kenós hónapja" alatt 68 millió alapfogadást tettek meg. Az eddigi legnagyobb heti forgalom 1997. 3. játékhetében volt, öt sorsolásra összesen 3 millió 014 817 alapfogadás érkezett be.

Az év augusztus 6-án született az első 10/10-es telitalálatos. Valaki egy budapesti OMV benzinkútnál fizetett be tíz sorsolásra. Az 1,3,5,8,9,12,13,16,48,71 számsorának mindegyik eleme benne volt a 6-án este kisorsolt 20 szám között.

Mivel a játékos 60 forintos alaptéttel tette meg fogadássorozatát így "csak" 60 milliót nyert. 1997. július 22-én viszont már 210 millió forintot nyert az a fogadó, aki 3-szoros téttel (akkor 70 Ft volt az alapjáték ára) és jó számokkal fogadott.

A Kenó sorsolására 1996. március 18-tól 2002. július 1-ig egy francia, rulettasztal-szerű szerkezetet használtak. A Kenó-rulett cilinderén a 80 db szám egymás melletti elhelyezkedését naponta újrasorsolták. A forgó Kenó sorsoló-berendezésben 20 db számozatlan, pattogó Kenó-golyó véletlenszerűen foglalt el a 80 rekesz közül 20-at. 2002. július 1-je óta a három lottóban és a Jokerben megszokott, számozott golyók egymás utáni kisorsolásával történik a napi Kenó sorsolás.

A kezdeti, heti ötszöri sorsolás 1999-ben heti hatszorira bővült. Akkoriban heteken át tartott a "szombat esti Kenó-láz". A Kenó elnevezés a boldogság, beteljesülés értelmet hordozza - s ez akár jó előjelként is értelmezhető a jövőjét illetően.

2004 szeptemberétől már vasárnap is tartunk Kenó sorsolást, sőt a Kenó a Jokerral együtt is megfogadható.

A Kenón kétféle segédszelvényen lehet fogadni a napi számsorsolások eredményére. Van a két számtáblát tartalmazó szelvény, s van a kombinációs játékot is lehetővé tevő. Lehet az alapár 2, 3, 4, vagy ötszöröséért is fogadni, természetesen dupla, háromszoros, négyszeres vagy ötszörös nyereményért. A fogadás köthető egy, kettő, három, négy, öt, hat, illetve tizenkét egymást követő sorsolási alkalomra. Megjátszható legalább egy és legfeljebb tíz szám. A legnagyobb nyereményszorzó 1 milliószoros, ami a 10-es játéktípus telitalálatához tartozik. Annak valószínűsége, hogy a megjátszott tíz szám a kisorsolt húsz között lesz 1 : 8 911 711, azaz körülbelül ugyanakkora, mint a Hatoslottók esetében a telitalálaté.