Keményen bünteti az engedély nélküli oldalakon játszókat a belga hatóság

2015-05-13
A belga szerencsejáték hatóság 79 olyan játékosra szabott ki pénzbírságot, akik a belga liszensszel nem rendelkező a BetClic oldalán játszottak.

 

A Betclic belga ügyfeleire 200 eurós (nagyjából 60 ezer forintos) büntetést róttak ki, a szolgáltatónál vezetett játékosi számlájukon lévő pénzt pedig lefoglalták. 

 

A belga szerencsejáték hatóság (Kansspelcommissie) még ennél is keményebben bünteti majd azokat a nagyobb tétekkel játszó fogadókat, akik több ezer eurót forgattak meg a BetClic-nél – ők akár 16 eurós (kb. 5 millió forintos) büntetésre is számíthatnak a jövő hónapban. 

 

A Kansspelcommissie igazgatója, Peter Naessen elmondta, hogy a hatóság általában az illegális szolgáltatókat veszi célba, nem pedig a játékosokat, azonban ebben az esetben kivételt tettek. 

 

Belgiumban folyamatosan feketelistázzák az engedély nélküli weboldalakat, jelenleg körülbelül 100 szerencsejáték oldal van blokkolás alatt, köztük olyan nagy piaci szereplők is, mint a Betfair és a William Hill.  De nem csak a sportfogadó oldalakat tartalmaz a feketelista, számos nagy pókerhálózat is blokkolás alatt van – jelenleg csak a PokerStars.be, a Partouche.be, a Poker770.be és a GoldenPalace.be rendelkezik belga liszensszel.

 

A francia BetClic még 2012 májusában, az elsők között került fel a Kansspelcommissie feketelistájára. 2014 februárjában, miután egy bírósági döntés is megerősítette, hogy az oldal illegálisan működik Belgiumban, a hatóság 600 ezer eurót foglalt le az oldalon lévő játékosi számlákról. A BetClic-re 1,2 millió eurós büntetést szabtak ki, és a cég végül 2014 áprilisában kivonult az országból. Azóta a belga állampolgárok számára elvileg a BetClic mind a négy oldala elérhetetlen. 

 

Nem Belgium az egyetlen ország, ahol a játékosokat büntetik az illegális szerencsejáték oldalak használata miatt. 2014 szeptemberében a müncheni bíróság is elítélt illegális szerencsejáték tevékenység miatt egy német játékost. Ő 72 ezer eurós (22 millió forintos) büntetést volt kénytelen kicsengetni, amiért egy gibraltári székhelyű kaszinó weboldalán játszott. 

 

Persze mindig valószínűbb, hogy a különböző országok kormányai az illegális szolgáltatókat veszik először górcső alá, nem pedig a játékosokat, de azért ez a belga lépés figyelmeztető jelként kell, hogy szolgáljon azon játékosok számára, akik vitás helyzetben lévő szerencsejáték piacokon élnek…