Katar foci vb-t vett?

2014-06-02
A Sunday Times szerint egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar kenőpénzekkel vásárolta meg a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A brit lap olyan email-üzenetekhez és átutalási bizonylatokhoz jutott, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják. A sivatagi országban nyáron 45 fok van, sokan nem is értették, hogy nyerhetett.

 

Boldogan ugrottak fel a katari sportvezetők a székükből, amikor Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke 2010-ben bejelentette, hogy Katar rendezheti a 2022-es futball világbajnokságot. Nagy volt az öröm a sivatagi országban is, amelynek a döntés pillanatában egyetlen futballstadionja sem volt. A futballal foglalkozó emberek ugyanakkor meglepődtek, mert Katarnak nincs futballhagyománya, ráadásul - mondta a brit futballszövetség elnöke -, a világbajnokságot nyáron rendezik, ott pedig képtelenség nyáron focizni.

 

A brit Sunday Times szerint a katariak ötmillió dollárt költöttek harminc, többségében afrikai sportvezető megvesztegetésére. A pénzt Mohamed bin Hammam, Katar egykor legmagasabb rangú sportvezetője juttathatta el a FIFA megvesztegetett döntéshozóihoz. Ha a brit lap vádja igaz, akkor az a sokak szerint magyarázatot adhat a váratlan döntésre. A katari szervezők egyébként két héttel a botrány kirobbanása előtt tartottak sajtótájékoztatót arról, milyen környezetbarát megoldásokkal oldanák meg a stadionok légkondicionálását, nyitott stadionban ugyanis lehetetlen lenne mérkőzéseket játszani, mert a sivatagi országban nyáron 45 fok van.

 

Ha beigazolódnak a vádak, elképzelhető, hogy Katar elveszíti a 2022-es futball világbajnokság rendezési jogát.

 

Forrás: M1/telesport.hu

Címkék: csalás, labdarúgás,