Kaszinóbilliárdos adománya

Kaszinópénzeket lehet jó dologra is fordítani.

Sheldon Andelsont a világ leggazdagabb emberei között tartják nyilván. Izraeli származású, bár Amerikában született. Nagyon szívén viseli régebbi hazájának és a Holokauszt tanításának sorsát, így 25 millió dollárt ajándékozott az ezzel foglalkozó iskolának.

A 78 éves billiárdosnak kaszinói vannak Las Vegasban, Makaóban és Velencében. Vagyonát 21,5 billió amerikai dollárra becsülik, ami felfoghatatlan összeg, forintban már nehéz lenne leírni. Kezdetben a számítógép piacon próbált meggazdagodni, majd 1988-ban megvette első kaszinóját. Az igazi áttörés azonban csak a Makaóban található kaszinója megnyitása után volt. Ez volt ugyanis Kína első nyugati típusú kaszinója. 2004-es megnyitása óta Andelson vagyona megtizennyégyszereződött(!!!)

Így hát viszonylag könnyedén dobálózik a milliókkal, 2005-ben pl. 25 milliót adományozott a M.I.S. Hebrew Academy in Las Vegas-nak, hogy iskolát építhessen. Más "kisebb" adományai mellett most a jeruzsálemi Jad Vasem holokausztközpontnak megint ugyanennyit ajánlott fel, hogy támogassa a holokausztot kutató és oktató tanárok képzését. Izraelben egyébként ő finanszírozza az ingyenesen terjesztett Israel Hayom nevű napilapot, ami négy év alatt a legolvasottabb lap lett az országban.

Ekkora, kaszinókból befolyt összeg mellett nem csoda hát, hogy Andelson nyáron azt nyilatkozta, hogy ő személy szerint ellenzi az online kaszinók működését, mert aggályosnak tartja, hogy nem elég fejlett a technika ahhoz, hogy a kiskorúakat kizárja az online játékokból. Személyes álláspontja nem egyezik cége, a Las Vegas Sands törekvésével, ami a Caesars Entertainment Corp. and MGM Resorts International-lal együtt az online Póker legalizálásáért lobbizik az Egyesült Államokban.


Forrás: Wikipédia, Associated Press