Szépen kaszálhatnak a felkészült fogadók az olimpián

A londoni ötkarikás játékok igencsak próbára teszik a brit fogadóirodák oddsmestereit, a kevésbé népszerű sportágak rajongói most előnyben lehetnek a fogadásoknál.

 

Legtöbb társához hasonlóan Charlie Linford is azzal töltötte az elmúlt másfél évet, hogy elszántan készült a londoni olimpia játékok öttusa viadalaira.

Többezer órát dolgozott magányosan, hogy elsajátítsa az öttusa mind az öt ágának – lovaglás, vívás, lövészet, úszás és futás – mesterfogásait, és maga elé képzelte, hogy hogyan zajlanak majd az események.

Csakhogy az ő edzésterve nem tartalmazott lovaglás és lövészet gyakorlatot, sem bármilyen más sportedzést. Ő az elmúlt 18 hónapban a testedzés helyett azon fáradozott, hogy elmerüljön az adatokban, és olyan matematikai modellt állítson fel, amivel sportfogadási oddsokat tud megállapítani az öttusához, az olimpiai játékok egyik legmellőzöttebb sportágához.

„Valószínűleg több milliószor szimuláltam már az eseményeket.” mondja a Sporting Index Ltd. 26 éves oddsmestere. „18 hónap múltán, szeretném azt gondolni, hogy elég jól felkészültem.”

 

 

Amint a világ legkitűnőbb atlétái összesereglenek a 30. nyári olimpiai játékokra, a londoni bukmékerek egy másik versenyben közelednek a célvonal felé: egy kétéves küzdelemben, hogy életképes fogadási ajánlatokat állítsanak elő olyan sportágakra, mint az íjászat vagy a súlyemelés.

Ez az egyik következménye annak, hogy olyan országban rendezik az olimpiát, ahol a sportfogadás tulajdonképpen ugyanúgy a kultúra része, mint az ötórai teázás. Az egyik rekord, ami biztos, hogy meg fog dőlni Londonban, az a pénzmennyiség, amit fogadásra költenek az emberek a játékok ideje alatt. Részben az internetes fogadás növekvő népszerűségének, részben a hazai éremesélyeseknek köszönhetően a brit fogadóirodák úgy számolnak, hogy körülbelül 80 millió dollár értékű fogadást kötnek meg az olimpia két hete alatt

Ez egyébként még mindig aprópénz ahhoz képest, amennyi egy futball bajnokság, vagy lóverseny alatt átfolyik a fogadóirodák kasszáján. Ez a 80 millió dollár körülbelül tizede annak, amit a britek a 2012-es futball EB alatt megjátszottak a különböző fogadóirodáknál. Sőt, néhány szakértő szerint az ötkarikás játékok alatt befolyt tétek összessége elhalványul majd az olimpia első hetében zajló Royal Goodwood lóversenyfesztivál egyetlen délutánja alatt beérkezett tétek összessége mellett. Azonban ez a 80 millió dollár tízszeres növekedés ahhoz az összeghez képest, amit a britek a 2008-as pekingi olimpia ideje alatt kockáztattak a fogadóirodákban.

 

Az idei ötkarikás játékokra érkező fogadások legnagyobb része valószínűleg az olyan népszerű eseményekre szól majd, mint a férfi 100 méteres síkfutás döntője, vagy az éremtáblázat alakulása. Néhány szerencsejátékos biztosan fogadni fog az olyan lehetőségekre is, mint hogy milyen színű lesz II. Erzsébet királynő kalapja a megnyitó ünnepségen (jelenleg a barackszín a favorit, másodfavorit pedig a világoskék), vagy hogy hány nap fog esni az eső a játékok alatt.

Azonban az olimpiák történetében most először lesz lehetőség arra, hogy 26 sportág mind a 302 éremosztó eseményére fogadjanak a játékosok, ami egyben azt is jelenti, hogy az ismeretlenebb, kevésbé ünnepelt és furcsa sportágak rajongóinak vissza nem térő esélye lesz arra, hogy nagy pénzeket akasszanak egy-egy fogadással.

A szakértők szerint ugyanis ezeknek a versenyszámoknak a rajongói számára a 2012-es londoni olimpia a sportfogadás egy olyan ritka lehetőségét jelenti majd, mikor a fogadók előnyben vannak a bukmékerekhez képest. 

„Nincs kajak, vagy vívó szakterületen tapasztalt oddsmester a szakmában, tehát az, aki ezeknek a sportágaknak az ismerője, rajongója, az jelentős előnyben lesz.” mondja Derren Maggs, a legnagyobb brit odds-összehasonlító portál, az oddschecker.com ügyvezető igazgatója. 

Az ezekre az eseményekre vonatkozó oddsok kiszámítása során a fogadóirodák jelentős nehézségekbe ütköznek. Míg a legtöbb irodának óriási csapata és kiforrott modellező szoftvere van labdarúgásra és teniszre, a kevéssé figyelemmel kísért sportágakért felelős oddsmestereknek most rögtönözniük kell, semmilyen belső információ nem áll rendelkezésükre, csak amit az internetről le tudnak vadászni.

“Én normál esetben a snookeres srác vagyok, most tehát az első dolgom az volt, hogy utánanéztem az öttusa szabályainak.” mesélte Linford. „Sajnos, nem sok hasonlóság van a snooker és az öttusa között. Nincs rá algoritmusunk sem.”

 

Azon fogadók számára, akik a tévedéseket remélik kihasználni, kulcsfontosságú, hogy a lehető legkorábban tegyék meg tétjeiket. „A korai madarak számára biztosan lesz némi eltérés az oddsokban ezekben a versenyszámokban.” mondja Mr. Maggs, az oddschecker.com ügyvezetője. De a nagylelkű oddsok formájában megjelenő, aranybányát rejtő lehetőségek hamar el fognak tűnni, mivel a bukmékerek annak megfelelően fogják módosítani az oddsaikat, hogy mit ajánlanak a versenytársaik; illetve, hogy hogyan áramlik a fogadók pénze.

De mindegy, hogy milyen gyorsak a fogadók, nem valószínű, hogy valaki is kőgazdagra keresi magát egy ismeretlenebb olimpiai versenyszámra való fogadásból. A bukmékerek szerint valószínűtlen ugyanis, hogy elfogadnak majd párszáz fontnál nagyobb összegű fogadásokat az ilyen ezoterikus olimpiai sportágakra, hiszen csak így védekezhetnek a beható ismeretekkel rendelkező fogadókkal szemben.

“A legnagyobb elővigyázatossággal fogunk kereskedni ezeken a piacokon.” mondja David Stevens, az egyik legnagyobb brit fogadóiroda, a Coral Group Trading Ltd pr-managere. „Mert ha egy dolog biztos, akkor az az, hogy létezik olyan ember, aki sokkal többet tud a strandröplabdáról vagy a vízilabdáról, mint mi.”

 

Forrás és fotó: The Wall Street Journal

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,