Kancasiker az év legnagyobb sprintfutamában

2012-08-27
Alfkona biztosan nyerte a Kozma Ferenc Emlékversenyt a Kincsem Parkban. A dobogó alsóbb fokain az ESDE Bt. lovai osztozkodtak.

 

Igazi minimezőny, mindössze hat induló vágott neki az év legnagyobb sprintfutamának, a Listed besorolást élvező 1200 méteres Kozma Ferenc Emlékversenynek, miután az előzetesen nevezett lovak közül Ballagó, Legális és a végső győzelemre is esélyes Bargain Lady sem állt starthoz.

 

A rajtot egyöntetűen jól kapta el mindenki. Az első 300 méter megtétele után öt ló egyvonalban galoppozott. Egyedüliként Jezsuita helyezkedett mögöttük, de hátránya alig egy hossz lehetett a többiekkel szemben. A hatszázas táblánál Dancing Hussy, Alfkona, Városbíró és a szerb színeket képviselő She’s A Maneater alkották az élmezőnyt. A finisben, a Jaroslav Línek által támogatott Alfkona bizonyult a legerősebbnek, így a négyéves kanca magabiztosan zsebelte be az első helyért járó mintegy 2,2 millió forintot. Másodikként a honi sprintlegenda, az immáron tízéves Városbíró ért célba, aki nagyot csatázott istálló- és tréningtársával a dobogóra végül felkapaszkodó Jezsuitával.

 

Alfkona pályafutása tizenhetedik versenyében tizenegyedik győzelmét aratta, három második helyezés mellett. A többi versenyében is minden alkalommal pénzt keresett tulajdonosainak, így életnyereménye, már átlépte a 14 millió forintot. Érdekesség, hogy Jozef Roszival idomítottja életében először versenyzett egyenes (vonalvezetésű) pályán, de ez sem jelentett számára megoldhatatlan problémát. Eleddig három országban lépett a zöld gyepre. Hazánkon kívül a szlovák fővárosban, és az ausztriai Ebreichsdorf-ban is starthoz állt korábban. Következő versenyét szintén az osztrákoknál futhatja, mivel ismételten benevezték az október 7-én lefutásra kerülő Internationaler Austria Preis-re. Az 1300 méteres Grade 3-as futamban címvédőként szólítják majd startgépbe.

 

A főfutamot követően Mészáros Zsolt zsoké rövid tiszteletkört tett Városbíróval. A Kincsem Park közönsége pedig tapssal búcsúztatta (?) a veterán klasszist, aki 2007 és 2011 között zsinórban ötször nyerte meg a Kozma Ferenc Emlékversenyt.