Júniusban indul a Szerencsejáték Zrt sportfogadási portálja

2012-03-27
A társaság a júniusi foci-EB-re indítja el saját, reményei szerint a nemzetközi irodáknak konkurenciát teremtő internetes sportfogadási oldalát.

 

Az oldal kialakítására és hat évre szóló működtetésére már az elmúlt év végén aláírták a szerződést az olasz Lottomatica-csoporthoz tartozó Gtech-G2 szolgáltatóval. 

A Szerencsejáték Zrt legújabb pályázatkiírásában most az oldal teljes marketingfeladatainak kidolgozására és ellátására keres jelentkezőket.

 

A nol ezzel kapcsolatos cikkét az alábbi linken olvashatja.

 

A cikk megemlíti, hogy a Szerencsejáték Zrt az új portál indításával egyidejűleg azt is tervezi, hogy lényegesen bővíti fogadási kínálatát. Ezzel kapcsolatban megjegyeznénk, hogy a cég jelenlegi sportfogadási kínálatának sincs körülbelül a felén a valóságban értékelhető forgalom, tehát nem biztos, hogy az új portál indításakor szükség lenne erre az elvben széles, a gyakorlatban inkább értékelhetetlen fogadási kínálatra. 

 

Véleményünk szerint olyan fogadási eseményekkel nincs értelme bővíteni a kínálatot, melyekről a hazai játékosoknak nincsenek érdemi információi (így például egy harmadosztályú belorusz focimérkőzésről). Az ilyen jellegű kínálatnak nem sok köze van a sportfogadáshoz, inkább zsákbamacskának tekinthető. Egy ilyen, töltelék-eseményekkel feltöltött rendszer üzemeltetése sokba kerül, forgalmat nem generál, viszont a fogadási csalásoknak nagy teret enged.

 

Ahhoz, hogy a Szerencsejáték Zrt versenyképes oddsokat tudjon kínálni, elengedhetetlen lenne a helyi iparűzési adó rendszerének átgondolása. Jelenleg a cég a teljes forgalom 2%-át fizeti be iparűzési adóként. Abban az esetben, ha magas (90%-os) visszafizetési arányú játékkal szeretne indulni a portál (ami elengedhetetlen lenne, hiszen ellenkező esetben nem lesz versenyképes a külföldi oldalakkal szemben), a jelenlegi helyzetben a tiszta játékbevétel 20%-át kellene befizetniük iparűzési adóként, és ez komoly hátrányt jelent a versenytársakkal szemben.

Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a cikk szerint a társaság 20 új alkalmazottat tervez felvenni, még kíváncsibban várjuk, hogy hogyan lesz ez az egész projekt gazdaságos.

 

Összefoglalva tehát úgy véljük, hogy üdvözlendő ugyan, hogy a Szerencsejáték Zrt végre egy európai szintű, komoly sportfogadási portált indít, azonban a fogadási kínálat ilyen jellegű bővítésének nincs üzleti értéke.