Júliusban indul a svájci online kaszinó piac

2018-11-26
A Svájci Szövetségi Tanács közzétette a 2019. január 1-én életbe lépő új szerencsejáték törvény részleteit.

 

A törvény engedélyezi az online szerencsejátékokat, és megszilárdítja a szerencsejáték-függőség elleni védelmet. A nem engedélyezett játékokat kínáló webhelyek blokkolására vonatkozó rendelkezések csak hat hónappal később lépnek hatályba. Akkor adják ki az engedélyezett online kaszinójátékokkal kapcsolatos koncessziókat.

 

Január 1-től a póker rajongói részt vehetnek kaszinókon kívül szervezett kis versenyeken, melyek a  függőség veszélyeztetése nélkül kínálnak játéklehetőséget. A kiinduló tétet 200 frankban, a fogadások maximális összegét 20.000 frankban állapították meg.

 

Az új jogszabály a kis lottójátékok és tombolák maximális fogadási összegét is meghatározza. A konzultáció során kifejtett kritikát követően a Szövetségi Tanács a tombolák esetében a limitet 25 ezer frankról 50 ezerre, a regionális események finanszírozására használt kis játékok esetén pedig 400 ezerről 500 ezerre emelte.

 

Amennyiben egy játék megfelel a tombola kritériumainak, de a fogadások összege meghaladja az 50.000 frankot, kis lottójátékká minősíthető, és ettől fogva kantoni engedélyezés alá tartozik.

 

2019 elején a kaszinók kérhetik a póker- vagy rulett engedélyük kiterjesztését ezen online játékokra is. Az első félév során a Szövetségi Tanács dönt ezekről a kérelmekről. A kaszinók 2019. július 1-től indíthatnak online oldalakat, amikor hatályba lép a jogosulatlan játékokat kínáló webhelyek blokkolására vonatkozó rendelkezés.

 

Az online póker esetében a kaszinók bizonyos feltételek mellett együttműködhetnek külföldi szolgáltatóval, de annak saját országában engedéllyel kell rendelkeznie hasonló játékra, és nem szerepelhet a FATF feketelistán. A svájci lakosoknak számlát kell nyitniuk a kaszinónál, és a külföldi partnernek biztosítania kell, hogy a játékosok ne férjenek hozzá az engedély nélküli szerencsejáték-kínálathoz Svájcon kívül se. 

 

Az új jogszabály a Szövetségi Tanács szerint erősíti a szerencsejáték-függőség elleni védelmet, és nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre.