Július 1-én ismét Magyar Derby

Megkezdődött a visszaszámlálás a magyar galoppszezon csúcseseménye előtt, hiszen vasárnap - immár 90. alkalommal - starthoz állnak a legjobb háromévesek, hogy megküzdjenek a Derby kék szalagjáért. A verseny összdíjazása 14 millió forint.

 

Magyarországon 1921-ben rendezték meg az első galopp derby-t. Ezután csak a világégést követően 1945-ben és 1946-ban maradtak el a versenyek, idén tehát a 90. alkalommal rendezik meg a futamot, mely a hároméves lovak legnagyobb eseménye. A 2400 méteres távon, klasszikus gyeppályás futamban a mének 57 kilogrammot, a kancák pedig 55,5 kilogrammot visznek a hátukon. A futam koedukált, azonban a kancák győzelme nagyon ritka. Először 1973-ban Anda-nak, majd 37 év múlva, 2010-ben  Shamal Sally-nak sikerült ez a bravúr. 

A derby-n indulók száma a pálya méretétől függ, de nem haladhatja meg a huszonnégyet - a Kincsem Parkban húsz ló indítását engedélyezik. A derbyn csak angol telivérek indulhatnak, pontosabban csak azok, melyek szülei az Angliában vezetett telivér Méneskönyvben megtalálhatók.

 

A Magyar Derby a magyar Hármas Korona második ága. Az a hároméves érdemli ki a Hármas Koronát, aki az év során három különböző távon lefutott komoly versenyt megnyeri. Ez a három verseny Magyarországon a Nemzeti Díj, a Derby és a St. Leger, amelyeket 1600, 2400 és 2800 méteren futnak májustól októberig. Az eltérő távok és időpontok miatt eddig csak négy lónak sikerült elnyernie a Hármas Koronát Magyarországon: 1936-ban Try Well, 1977-ben Bilbao, 1999-ben April Sun és 2007-ben Saldenzar hódította el a trófeát. Az idei Nemzeti Díj győztese, Latin Lover ott lesz az indulók között vasárnap, ha nyerni tud, nyitott marad az idei Hármas Korona, és izgulhatunk az októberi St. Leger-ig, hogy sikerül-e neki bekerülni a hallhatatlanok közé.

 

90. Magyar Derby 

Idén 2012. július 1-én kerül sor a Magyar Derbyre a Kincsem Parkban. Kapunyitás fél egykor lesz, a futamra 18:15-kor kerül sor. Természetesen a Derby-n kívül számos egyéb futam és program várja az érdeklődőket (a belépés ingyenes). Óriáskivetítőn a nap futamai mellett, az elmúlt évek Derby futamait, valamint a Derby lovak felkészülését és számtalan érdekességet láthatnak a nézők. A két lelátó közötti füves területen, az ügető oldalon a gyerekeket ingyenes póni lovaglás és állatsimogató várja. A versenynapot a Sport 2 élőben közvetíti, a közvetítést később a Sport 1, Sport 2 és a Sport m többször megismétli.

 

A KincsemPark honlapján megjelent esélylatolgatás a Magyar Derby esélyesei közül elsőként Latin Lover-t említi, aki a Nemzetiben és az Alagiban is meggyőző volt, azonban kérdéses, hogy milyen hatással lesz rá a hirtelen jött trénerváltás.  

Raphael Santi három héttel a nagy próba előtt hatalmas formával jelentkezett 2200 méteren a Dióspusztai Díjban, az öreg lovakon átszámolva komoly ellenfele a favoritnak. 

A tavalyi ranglistavezető Lake Louise az Erdődyben nyert, a Trial Stakes-ben második, az Alagiban harmadik, a tendenciát látva elvileg a táv növelése nem neki kedvez.

Libanon az év eleje óta topon van, a papa Generous két Derby-ben is győzött, a fiú is képes lehet egy nagy sikerre.  

Ezüstnyíl úgy tűnik, jól bírja a távot, azonban utoljára nagyon elkéstek vele, jobb tempó, jobb helyezkedés komoly sikert hozhat a számára. 

Category Five egyre jobb, nagyon megbízható, ha a táv nem fog ki rajta, döntőben lesz. 

Apacslegény végre megrázta magát, nála is van Derby nyerő papa Motivator, a 2400 méteren jöhet az újabb javulás. 

Szlovákiából a „,magyar”  Stréber nagyon jól mozgott két nagydíjban is, trénere két éve már meglepte a hazaiakat. 

 

A többi még állva maradt telivér az eddig mutatott forma alapján csak komoly javulással juthat szerephez. Elvileg még lehet nagy esélyes, hiszen lehetőség van utónevezésre, arról viszont egyelőre nincs hivatalos információnk, hogy az utolsó pillanatban érkezik-e nagyágyú például Németországból. Ha igen, akkor alaposan megváltozhatnak az esélyek.

A Kincsem Park Derby tipp-je június 19-én: Latin Lover – Raphael Santi – Ezüstnyíl – Lake Louise

Teljes startlista

 

Forrás: Kincsempark, Wikipedia