Jótékony lottómilliárdosok

2013-10-09
Chris és Colin Weir 2011-ben nyerte meg a valaha volt legnagyobb európai lottófőnyereményt, azóta több sportolót és sportintézményt is támogattak.

 

A skót házaspár 2011 júliusában nyerte meg az Euromillions lottó 161.653.000 font (56 milliárd forint) nagyságú jackpotját, ami azóta is rekordnak számít az európai lottók történetében.  

 

A nyeremény átvételekor sokakhoz hasonlóan ők is megemlítették, hogy a pénzből jótékonykodni is szeretnének, és ők be is tartották ígéretüket, és skótokkal kapcsolatos előítéletekre is jócskán rácáfoltak.

Februárban 5 millió fonttal (1,7 milliárd forinttal) megalapították a Weir Alapítványt, mellyel a korábban nővérként dolgozó Chris, és az ex-tévés operatőr Colin egészségügyi, sport és kulturális célokat szeretne leginkább támogatni.

 

Többek közt segítettek felújítani a városukban lévő edzőközpontot, és szponzorálják a 15 éves Ross Wilsont, hogy azon a barcelonai teniszakadémián tanulhasson, ahol Andy Murray, Wimbledon-bajnok is képezte magát. Támogatják a szintén 15 éves Gregor Ramsay autóversenyzőt is, aki ennek köszönhetően részt vehetett élete első európai és olasz Formula Hármas Abarth versenyévadán.

 

A legújabb hírek szerint Weir-ék 750 ezer fontot (260 millió forintot) adományoztak a Partick Thistle labdarúgó egyesületnek, hogy egy új akadémiát alapíthassanak, és ezzel megháromszorozhassák a náluk tanuló gyerekek számát. Weir-ék mindig is a röviden csak Jags-nek emlegetett csapat nagy drukkerei voltak, és a klub elnöke, David Beattie azt állítja, hogy nem ő kereste meg a házaspárt a támogatás reményében, hanem ők maguk jelentkeztek. Beattie elmondása szerint az összeg lehetővé teszi, hogy a jövően 400 gyerek fejleszthesse náluk a tudását.