Jön „A” Derby - az Epsom Derby!

2016-06-02
Mint 1780 óta minden évben, pénteken és szombaton idén is megrendezik ezt a nagyszabású fesztivált, mely az angolok szemében az év egyik kitüntetett ünnepe, a galopp világának pedig a legnagyobb presztízzsel rendelkező futama, ahol nem ritkán Erzsébet királynő is megjelenik.

 

A „Derby” megnevezés mára már világszerte a nagyszerű versenyek szinonimájává vált, azonban az eredeti Derby az az Epsom Derby. (A verseny jelenlegi hivatalos elnevezése az aktuális szponzor miatt Investec Derby.)  Az Angliában csak The Derby-ként emlegetetett 2.423 méteres Group 1-es futamot – melyen csak hároméves telivérek indulhatnak - az Epsom Downs versenypályán rendezik. Ez a leggazdagabb és a legnagyobb presztízzsel rendelkező klasszikus verseny Angliában, és egyben a Hármas Korona középső ága (az első a 2000 Guineas, a harmadik pedig a St. Leger). A Hármas Koronát az a ló nyeri, aki mindhárom futamon győzedelmeskedni tud – legutóbb ez 1970-ben sikerült, Nijinsky-nek. 

 

Erzsébet királynő igencsak elemében van az Epsomon - ritkán látni így mosolyogni

 

A hölgyeké az elsőbbség…

 

A Derby Fesztivál pénteken kezdődik a Ladies Day-jel, azaz a Hölgyek Napjával, mely során hét futamot rendeznek. A nap kiemelt versenye, a Group 1 minősítésű Oaks, melyben a legjobb hároméves kancacsikókat szólítják rajtgépbe magyar idő szerint délután fél 6-kor, ugyanazon az 1m4f távon, tehát 2.423 méteren, mint másnap a Derbyben. Jelenleg úgy tűnik, 10 induló lesz a futamon, bár a topfavoritnak tartott Minding futása még mindig kétséges. Idén nem lesz túl nemzetközi a mezőny, hiszen csak ír és angol indulókat találhatunk az indulók között. 

Egy biztos, ha indul, Minding - annak ellenére, hogy múlt héten elveszítette az ír 1000 Guineas-t – abszolút elsőszámú esélyese (odds: 1.80) ennek a 450 ezer angol fonttal díjazott futamnak. Mindig többek szerint a legjobb hároméves telivér ebben a szezonban – a méneket és kancákat is beleértve. Ezt az elismerést leginkább az Newmarket-ben a 1000 Guineas-ban mutatott futásának köszönheti, ahol valóban lenyűgöző győzelmet aratott. Miután legnagyobb ellenfeleit sorra lejelentették a futamról, most pénteken talán William Buick neveltje, Skiffle (odds: 6.50) lehet rá veszélyes, aki legutóbbi Listed versenyéről győztesen térhetett haza.

 

 

Szombat a nagy nap…

 

A nagy napon, szombaton is 7 futamot rendeznek, ebből kettő a legmagasabb, Group 1-es szintű: a derbyvel megegyező távon, csak idősebb lovaknak rendezett Coronation Cup, melynek favoritja a kétszeres Group 1 bajnok Postponed; és természetesen maga a Derby. 

Az Epsom Derby a leghíresebb klasszikus versenyszám, és 1,37 millió fontos díjazásával egyben a leggazdagabb futam az Egyesült Királyságban. Jelen állapot szerint 18 ifjú hároméves titán vág neki majd a valamivel több, mint 2,4 kilométeres távnak. 

A futamban összecsap a két trénerzseni, John Gosden és Aidan O’Brien, akiknek idén Wings of Desire illetve US Army Ranger az elsőszámú fegyverük. A fogadóirodák jelenleg épp a Dante Stakes bajnokát, Wings of Desire-t tartják hajszálnyival esélyesebbnek, rá az Unibetnél 5.00-ás szorzóval lehet fogadni. 

Ő és US Army Ranger fej-fej mellett halad az oddsok tekintetében - utóbbi a Chaster Vase-ben bizonyított, és a hírek szerint nem más, mint korunk egyik legnagyszerűbb zsokéja, Ryan Moore fogja lovagolni. US Army Ranger egyébként ugyanazt az utat járta be az Epsom-ig, mint Aidan O’Brien 2013-as Derby hőse, Ruler of the World – megnyert egy futamot a Curragh-on, majd a Chaster Vase-t. 

A végső sorrendbe egy másik O’Brien nevelt, a Dante Stakes-ben Wings of Desire-t igencsak megszorongató Deauville is beleszólhat, ő jelenleg 11.00-ás oddssal fogadható.

 

Derby statisztikák az utóbbi tíz év alapján: 

- 10-ből 9 győztes 2-5 futamon indult karrierje során

- 10-ből 10 győztes legalább versenyei felét megnyerte

- 10-ből 10 győztes 1 vagy 2 futamon indult a Derby évében

- 10-ből 10 győztes az első 3-ban végzett a Derby évében minden futamon

- 10-ből 6 győztes a Derby előtti utolsó futamát megnyerte (3 kivétel 2. vagy 3. lett a 2000 Guineas-on, a negyedik pedig 2. a Dante-ban)

- 10-ből 9 győztes nyert már Group minősítésű futamot (egyetlen kivétel volt, Workforce 2010-ben)

- 10-ből 10 győztes az első négyben volt a fogadóirodák oddsszai alapján, és 7/1 vagy annál alacsonyabb szorzóval indult

- 10-ből 4 győztes indult favoritként

 

Az Oaks pénteken 17:30-kor, a Derby pedig szombaton 17:30-kor kezdődik, a futamokat a Channel 4 élőben közvetíti.