Jól teljesítettek a nagy európai szerencsecégek 2014-ben

2015-03-03
Sorra érkeznek a 2014-es év pénzügyi kimutatásai, melyekből kiderül, hogy a William Hill, a Playtech és a NetEnt is kimagasló évet zárt, a Ladbrokes viszont gyengélkedik.

 

A William Hill 8 százalékos növekedést ért el 

 

A legnagyobb brit fogadóiroda 1,6 milliárd font bevételt ért el 2014-ben, ami 8 százalékos növekedést jelent a 2013-as 1,5 milliárdhoz képest. 

A vállalat üzemi eredménye rekordot döntött, melyhez egy továbbra is sikeres diverzifikáció társul, hiszen a nettó bevétel 40 százaléka a digitális csatornákról, 18 százaléka pedig a nemzetközi piacokról érkezett. Továbbra is erős a növekedés az online sportfogadási divízióban: a forgalom 28 százalékkal, a mobil fogadás 55 százalékkal növekedett, a foci vb alatt pedig rekordot jelentő bevételt ért el az iroda. Az online szerencsejátékból származó nettó bevétel 17 százalékkal emelkedett: a Vegas platformnak köszönhetően a mobilos szektor 117 százalékos növekedést könyvelhetett el. A vállalat erős növekedésről számolt be az olasz és spanyol piacokról is, az előbbin 39, az utóbbin 64 százalékkal emelkedtek bevételei.

„2014-ben rekord évet zárt a William Hill, jó üzemi eredménynövekedéssel, mely a folyamatos digitális és nemzetközi diverzifikációnak, valamint a rekordot jelentő foci fb-s teljesítménynek köszönhető” – kommentálta az eredményt James Henderson, a William Hill CEO-ja. 

 

A Playtech rekordbevételről számolt be

 

A szerencsejáték szoftvereket fejlesztő Playtech éves bevétele 457 millió euró volt, mely 24 százalékos növekedést jelent az előző évben elért 367,2 millió euróhoz képest. A kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti korrigált eredmény 30 százalékkal magasabb az előző évihez képest: a 2014. évi 207,1 millió eurós érték rekordnak számít a vállalat történetében.

Az anyavállalat számára rendelkezésre álló korrigált nettó nyereség 29 százalékkal, 190,8 millió euróra nőtt, azonban az anyavállalat számára rendelkezésre álló nettó nyereség a 2013-as 488,6 millió euróról 140,3 millió euróra csökkent. 

Az év végi készpénzegyenleg 692,3 millió euró (az előző évben 527,4 millió euró), a teljes osztalék egy kis emelkedéssel 26,4 euró cent. 

„A Playtech továbbra is kivételesen teljesít, arra összepontosítva, hogy megerősítse pozícióját, mint a világ egyik vezető online szerencsejáték ipari szoftverbeszállítója és szolgáltatója.” – mondta Alan Jackson a Playtech elnöke. „Liszensz-tulajdonos kapcsolataink bővítésével, innovatív új termékek létrehozásával, meglévő termékeink továbbfejlesztésével, valamint a vevőközpontúság fokozásával a vállalat továbbra is erősödik. A 2014-ben mutatott folyamatos lendület 2015 első két hónapjában is megmaradt, és a vezetőség bizalommal és optimizmussal tekint a jövőbe.”

 

A NetEnt is rekordot döntött

 

A svéd játékfejlesztő a vállalat történelmében rekordot jelentő, 35 százalékos növekedést ért el a 2014-es év folyamán, bevétele elérte a 89,8 millió eurót. Az üzemi eredmény 45,6 százalékkal, 27,98 millió euróra nőtt, az adózott eredmény 26 millió euró lett.

„2014 ismét fantasztikus év volt a NetEnt számára, a bevétel, az üzemi eredmény, a cash flow és a részvényesek felé tervezett átruházás is rekordot döntött.” – közölte a vállalat CEO-ja, Per Eriksson „2014-ben nem kevesebb, mint 23 új játékot fejlesztettünk asztali gépekre, és 13-at mobil eszközökre. A negyedik negyedévben a mobilos alkalmazások jelentették a játékokból származó bevételeink 17,3 százalékát, szemben az egy évvel ezelőtti 9 százalékkal.

A negyedik negyedévben a NetEnt tíz új liszensz szerződést írt alá, és hat új kaszinót indított, valamint most először, teljes egészében HTML5 alapokon fejlesztett egy új nyerőgép játékot, mely mind asztali, mind mobil eszközökön futtatható. 

A GameAccount Network-kel partnerségben a vállalat játékai bemutatkoztak a szabályozott olasz piacon is. A legnagyobb európai piacon, az Egyesült Királyságban olyan szolgáltatókkal írtunk alá megállapodást, mint a Betfair, a bwin party és a Willam Hill." 

 

A Ladbrokes digitális bevétele emelkedett, profitja azonban csökkent

 

A brit Ladbrokes online és mobil szektorból származó bevétele 22,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest (175 millió euróról 215,1 millió euróra), azonban a vállalat profitja ennek ellenére csökkent, így már be is jelentették, hogy idén további 60 földi fogadóirodájukat bezárják (tavaly 89-et már bezártak a 2200-ból).

A vállalat teljes évi bevétele 1,2 milliárd font volt – ami 3,8 százalékos emelkedést jelent a 2013-as évihez képest. A legjobban a sportfogadási divízió növekedett, itt 32 százalékkal nagyobb forgalomról számoltak be, mint egy évvel korábban.

Tágabb értelemben azonban a Ladbrokes fájó veszteségeket szenvedett. A csoport üzemi eredménye 9,3 százalékkal, 125,4 millió fontra zuhant. Ezzel párhuzamosan az adózás előtti eredmény 13,5 százalékkal 98 millió fontra, az adózott nyereség pedig 13,4 százalékkal 93,1 millió fontra esett vissza.

A veszteségek ellenére a Ladbrokes idén távozó vezérigazgatója, Richard Glynn, optimista a társaság idei növekedési lehetőségeit illetően. „A Ladbrokes úgy indult neki a 2014-es évnek, hogy tisztában volt azzal, hogy mit kell megtennie ahhoz, hogy sikeres foci vb évadot zárhasson, és hogy pénzügyi növekedést érhessen el a második félévben.” – közölte. „Elértük a céljainkat, sikeres világbajnokságot élvezhettünk, és egyértelmű növekedést tapasztaltunk a kulcsfontosságú területeken. A véghezvitt változtatások versenyképessé tettek bennünket, ügyfeleink pedig jól reagálnak a változásokra. 2015-ben új menedzsmentet kap a vállalat, a hangsúly azonban továbbra is azon lesz, hogy kielégítsük ügyfeleink kéréseit, javítsunk irodáink rugalmasságán, nemzetközi növekedést érjünk el, és továbbfejlesszük digitális kínálatunkat. Bár egyértelmű, hogy szabályozási ellenszélben kell tevékenykednünk, a Ladbrokes bízik 2015. évi terveiben.”