Jogos-e az 1,3 milliárdos lottónyereményt reklamáló játékos panasza?

2012-08-30
Hazai szerencsejátékos körökben mostanság az a fő beszédtéma, jogos-e a panasza annak az enyingi játékosnak, aki azt állítja, hogy a lottózó terminálja rosszul olvasta le a szelvényéről a számokat, s ezért nem fizetik ki neki a főnyereménnyel járó 1 milliárd 300 millió forintot.

 

Takács István az RTL Klub Híradójának azt nyilatkozta, hogy örültek, amikor májusban azt hitték, hogy több mint egymilliárd forintot nyertek a Hatoslottón. A sorsolás után azonban a fehér, ellenőrző szelvényükön más számokat találtak, mint amiket a kézi, piroson ők bejelöltek. Szerintük a gép romlott el, amikor nem a beikszelt számokat, hanem az összehajtott szelvény hajtási vonalán lévő számokat olvasta be. Az enyingi családapa ezért a nyereménynek legalább a felére, 650 millió forintra tart igényt.

 

A játékot szervező Szerencsejáték Zrt. nem fizeti ki a nyereményt az enyingi játékosnak, mert álláspontjuk szerint a férfi szelvényében van a hiba. 

„Minden részletre kiterjedő vizsgálatot végeztünk, ennek alapján úgy döntött a Szerencsejáték Zrt., hogy nem jogos a panasz” – jelentette ki a híradó riporterének szűkszavúan Tulik Ágnes, a cég szóvivője.

 

Mint az internetre is feltett videóról kitűnik, a gép által kiadott fehér szelvényen – hivatalos nevén az átvételi igazoláson – a függőleges hajtás által metszett számok – 7, 14, 21, 28, 35 és 42 – szerepelnek. Ugyanakkor jobban megnézve az is látszik, hogy a Takács úr által tollal kitöltött szelvény második mezőjében egytől egyig a 19. heti nyerőszámok – 1,11,12,18, 27, 40 – vannak bejelölve, vagyis mind a hat szám eltérő.

 

 

Ha a játék részvételi szabályzatát nézzük,  a helyzet teljesen egyértelmű, ebben ugyanis az szerepel: a játékban való részvételre jogosulttá válik az a Hatoslottó alapjáték, amelynek terminál által bevitt adatait a központi számítógép a sorsolást megelőzően betárolta, s erről a játékos a részvételi díj megfizetése ellenében átvételi igazolást kapott, és a játék adatai a sorsolást megelőzően minősített szolgáltató által kibocsátott időbélyegzővel hitelesített állományba kerültek.

 

Márpedig Takács úr visszaigazolt szelvényén a felvétel alapján a 7, 14, 21, 28, 35, 42 alkotta számsor szerepel, tehát ez került letárolásra a központi számítógépben, s innentől fogva a szabályzat szerint teljesen lényegtelen, hogy mik vannak bejelölve az ő piros, úgynevezett segédszelvényén.  

 

Az ügy tanulsága, hogy a játékosok felelőssége ellenőrizni azt, hogy a terminálkezelőtől kapott fehér szelvényen ugyanazok a számok szerepelnek-e, mint amiket meg kívántak játszani. Saját tapasztalatainkból is tudjuk, hogy amennyiben véletlenül több vagy kevesebb számot jelöltünk be a szelvényünkön, azt a gép jelzi, s ilyenkor a terminálkezelő megkérdez bennünket, hogy melyik számot törölje, vagy melyiket jelölje még be az eddigieken kívül. 

 

Véleményünk szerint amennyiben Takács úr még a sorsolás előtt beikszelte a későbbi nyerő számsort, mivel azok a felvétel alapján jól és egyértelműen láthatók, szinte kizárt, hogy azokat a terminál nem érzékelte. A hajtásvonal menti számokat tehát a gép csakis ezeken felül jelölhette be. Ennek következtében Takács úrnak figyelmeztetést kellett (volna) kapnia a terminálkezelőtől, hogy 6 helyett 12 szám szerepel a második játékmezőben, s ebből 6-ot törölnie kell.

 

A másik verzió, hogy a szelvény átadásakor a második játékmező teljesen üres volt, s arra kizárólag a hajtásvonal által metszett hat számot jelölte be a gép, ezekről adott neki visszaigazolást, s semmit sem kellett töröltetnie. Ebben az esetben viszont az enyingi játékosnak egy játékmezővel többért kellett fizetnie, mint amit előre betervezett, bár ez sok szelvény feladása esetén nem biztos, hogy feltűnt neki.

 

Takács úr azt is állítja, hogy egy héttel később ugyanazt a segédszelvényt újra tesztelték, s akkor már kizárólag a helyes számokat olvasta be a gép, a hajtás mentieket már nem. Ezzel kapcsolatban az a személyes tapasztalatunk, hogy a hajtás melletti számokat nem minden esetben érzékeli bejelölteknek a terminál, inkább csak akkor, ha annak mentén erősen megtörik a szelvény, s a hajtogatásoktól megsérülnek, esetleg elszakadnak a papírrostok.

 

Nem tisztünk egyik fél mellett sem lándzsát törni, viszont úgy érezzük, ebben az esetben a másodikként vázolt verzió a valószínűbb. Egyúttal azonban hangsúlyozzuk, akár így, akár úgy történt az eset, mindig az a lényeg, hogy a fehér átvételi igazoláson milyen számok szerepelnek, mert a játékban csakis azok vesznek részt.

 

Takács úr egyébként a részvételi szabályzat alapján perelhet, bár az RTL Klub Híradójában megjegyezték: eddig csak egy ilyen jellegű per volt, s azt a Szerencsejáték Zrt. nyerte. A Fortunaweb úgy tudja, abban az esetben azonban bebizonyosodott, hogy a játékos utólag javításokat hajtott végre a szelvényen.

 

Végül a hasonló vitás esetek elkerülése végett azt javasoljuk a játékosoknak, ha lehet, kerüljék a szelvények félbehajtogatását, inkább helyezzék azokat egy olyan műanyag tartóba,   amelyeket például a lottózóban ingyen kaphatnak, esetleg adjanak fel öthetes szelvényt, vagy pedig játsszanak az interneten keresztül.