Jégkorong - Történelmi győzelem a kazahok ellen

2013-04-18
A magyar jégkorong-válogatott története során először nyert a kazah csapat ellen: a budapesti divízió I/A világbajnokságon.

  

A csaknem 9000 néző által feltüzelt együttes remekül védekezett, és Mihály, valamint Tokaji góljaival nyert. A sikerrel a csapat ismét bejelentkezett a feljutást jelentő első két hely valamelyikére.

 

Eredmény:

3. forduló:

Magyarország-Kazahsztán 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

gól: Mihály (34.), Tokaji (48.), illetve Sztarcsenko (37.)

 

A kazahok eddig magabiztosan meneteltek, ugyanakkor a házigazdák a dél-koreaiak elleni váratlan vereséggel hangoltak a mérkőzésre.

 

„Soha ne add fel!!!! és Mi hiszünk bennetek!” feliratú szurkolói transzparens fogadta a melegítésre kivonuló magyar válogatottat. A kapuban ezúttal - akárcsak a britek elleni siker alkalmával - Szuper teljesített szolgálatot.

 

Óriási iramban kezdtek a vendégek, ám a védők jól állták a rohamokat, egyszer pedig a kapuvas mentett Szuper helyett. Ahogy rendezte sorait a magyar csapat, átvette a kezdeményezést, és emberelőnyben - amiből 40 másodperc kettős volt - Kolesznyiknek kellett bravúrokat bemutatnia. A szünet előtti hajrát ismét megnyomta a kazah együttes, emberelőnybe került, és kis híján megszerezte a vezetést, ám a védők jól szűrtek a kapu torkában.

 

Szuper-parádéval indult a második játékrész, hat komoly védéssel tartotta a csapatát, még szólót is fognia kellett. Amikor mindkét oldalról kiküldtek egy-egy játékost, Vas Márton tálalt Mihály elé, aki a rövid sarokba lőtt. Bartalis sem úszta meg, és az ő kiállítását már góllal büntették meg: Sztarcsenko középre adása az elvetődő Szirányiról visszapattant, és a vendégek csatára az eldőlő Szuper felett a hálóba lőtt.

 

Benk a büntetőpadon kezdte a záró harmadot, Szuper pedig ismét, sokadszor munkában volt, és a kapuvas ezúttal sem hagyta cserben. Trosinszki törött ütővel játszott tovább, ez tilos, kiküldték, az emberelőnyben pedig Tokaji lövése Kolesznyikov korcsolyájáról saját kapujába pattant.

 

Begyújtotta a rakétákat az esélyesebb kazah csapat, sorra dolgozta ki a helyzeteit. Benket azért állították ki újfent, mert kilőtte a nézőtérre a pakkot, ám a védelem hermetikusan zárt. Sofron blokkolása után kiugrott, ám szabálytalankodtak ellene, így hajrában emberelőny várt a Chernomaz-csapatra. A kazahok letámadtak, ám nem bírtak a magyar együttessel.

 

MTI Fotó: Földi Imre

 

Rich Chernomaz, szövetségi kapitány: „Az elmúlt napokban az volt a fontos, hogy a csapat lelkét rendbe tegyük. Most bebizonyították a játékosok, mi a magyar virtus. Mindenki tudta, hogy a tudunk sokkal jobban játszani, mint két napja Dél-Korea ellen. Ne felejtsük el, hogy a tornának még nincs vége, vár még ránk a veretlen olasz és a kellemetlen japán válogatott.”

 

Szuper Levente: „Csodálatos csapatunk van, csodálatos szurkolótáborral. Tudtuk, hogy képesek vagyunk jobb játékra, mint hétfőn. A védők remekül takarítottak a kapunk előtt, elől pedig belőttük a helyzeteinket.”

 

Korábban:

Olaszország - Nagy-Britannia 5-1 

Japán-Koreai Köztársaság 6-5

 

Az állás:

1. Olaszország 9 pont

2. Magyarország 7

3. Kazahsztán 6

4. Japán 3

5. Koreai Köztársaság 2

6. Nagy-Britannia 0

Az első két helyezett jut fel az elitbe, az utolsó kiesik

 

Csütörtökön szünnap lesz, pénteken pedig az eddig százszázalékos olaszokkal játszik a magyar válogatott.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: jégkorong,