Jégkorong-vb: Kanada, Oroszország és Svédország az esélyes

2014-05-08
Az olimpiai bajnok Kanada, a címvédő Svédország, valamint a szocsi ötkarikás kisiklást feledtetni igyekvő Oroszország számít favoritnak a pénteken kezdődő minszki jégkorong-világbajnokságon.

 

Amikor Kanada a legerősebb csapattal állhatott föl, akkor megnyerte az olimpiát (2010, 2014), ugyanakkor vb-n 2007 óta nem tudott diadalmaskodni, ráadásul 2009-ben nyert utoljára érmet. Amint Rob Blake, a csapat igazgatója elmondta: megpróbálják a rutinos és a fiatal hokisokat csapattá gyúrni.

 

A gárda sztárja lehet a 19 esztendős Nathan MacKinnon, aki újonc létére a Colorado Avalanche egyik vezére volt a mostani NHL-szezonban, és a rájátszásban hét mérkőzésen góljaival és gólpasszaival tíz pontot gyűjtött.

 

Az oroszoknál új szövetségi kapitány mutatkozik be Oleg Znarok személyében, ő azt követően vette át a csapatot, hogy a februári szocsi olimpián a gárda hazai közönség előtt csúfosan kikapott a negyeddöntőben.

 

A válogatott rendelkezésére áll az ötkarikás játékok "arca", Alekszandr Ovecskin, az NHL alapszakaszának gólkirálya, akinek klubja, a Washington Capitals nem jutott be a playoffba. A csatár jelezte: feledtetniük kell - már amennyire lehet - a három hónappal ezelőtti kudarcot.

 

A svédek tavaly hazai jégen nyertek, ez utoljára 1986-ban a legendás szovjet együttesnek sikerült. A skandinávoknál több sztár hiányozni fog, de így is roppant erős a keretük.

 

Ovecskin mellett a cseh Jaromir Jagr a legnagyobb név a vb-n. A 42 évesen is elnyűhetetlen csatárt felvonultató válogatottnak most az a Vladimir Ruzicka a szövetségi kapitánya, akivel Jagr még 1998-ban, Naganóban együtt lett olimpiai aranyérmes. A cseheknek sem volt sikeres a szocsi olimpia, így ők is jó vb-szereplésre törekednek.

 

A vb-n 16 csapat szerepel két nyolcas csoportban. Az A jelűben van Svédország, Kanada, Csehország, Szlovákia, Norvégia, Dánia, Franciaország és Olaszország, a B-ben pedig a tavalyi ezüstérmes Svájc, továbbá az Egyesült Államok, Oroszország, Finnország, Németország, Lettország, Fehéroroszország és Kazahsztán.

 

A csoportokon belüli körmérkőzések után a két nyolcadik helyezett kiesik, és jövőre a magyarokat is felvonultató divízió I/A osztályban lép jégre. A csoportok első helyezettjei a másik csoport negyedikjeivel, a másodikok pedig a harmadikokkal találkoznak a negyeddöntőben. A döntőt május 25-én rendezik.

 

A tornára a fehéroroszok két új pályát építettek. A rendezés jogát 2009-ben nyerték el - éppen a magyarok előtt -, ám azóta - elsősorban az amúgy hokifanatikus Aljakszandr Lukasenka köztársasági elnök politikája miatt - számos kritikával kellett szembenézniük.

 

Az utóbbi tíz év dobogósai:

2013: Svédország, Svájc, Egyesült Államok

2012: Oroszország, Szlovákia, Csehország

2011: Finnország, Svédország, Csehország

2010: Csehország, Oroszország, Svédország

2009: Oroszország, Kanada, Svédország

2008: Oroszország, Kanada, Finnország

2007: Kanada, Finnország, Oroszország

2006: Svédország, Csehország, Finnország

2005: Csehország, Kanada, Oroszország

2004: Kanada, Svédország, Egyesült Államok

 

Az örökrangsor élcsoportja:

Kanada: 24 arany, 13 ezüst, 9 bronz

Szovjetunió: 22, 7, 5

Svédország: 9, 19, 16

Csehszlovákia: 6, 12, 16

Csehország: 6, 1, 5

Oroszország: 4, 2, 2

Egyesült Államok: 2, 9, 6

Finnország: 2, 6, 3

 

Forrás MTI

Címkék: jégkorong,